George Cristian Maior a vorbit si despre scutul antiracheta de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru Romania, dar si despre cresterea investitiilor americane in Romania, in paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic intre Bucuresti si Washington.
George Cristian Maior, ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii a subliniat intr-un interviu acordat AGERPRES importanta introducerii Romaniei in programul Visa Waiver si faptul ca acest lucru este prioritar pentru Romania in relatia cu Washington. Ambasadorul a declarat ca este necesar ca Romania sa-si capitalezeze pozitia geografica strategica in regiunea balcanica a Europei.

AGERPRES: Zilele acestea au existat mai multe luari de pozitie, atat la nivel politic, cat si judiciar, dupa publicarea motivarii Curtii Constitutionale pe tema interceptarilor. In calitate de fost director al SRI, cum comentati temerile potrivit carora decizia are impact asupra securitatii nationale si ca exista riscul de a fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei?
  • George Cristian Maior: Multumesc pentru intrebare. Acum, in calitate de ambasador al Romaniei la Washington, nu as dori sa comentez aceasta chestiune pe care odata am comentat-o mai pe larg, dar ce pot sa va spun este faptul ca, pana la urma, si asta din perspectiva calitatii pe care v-am expus-o, si cooperarea in zona strategica a informatiilor constituie un element extrem de important al Parteneriatului Strategic, care are in vedere pana la urma protejarea securitatii nationale a Romaniei si a Statelor Unite. Ea este exceptionala, cu toate institutiile de informatii din Romania si bineinteles institutiile americane si aduce un plusvaloare strategic semnificativ la calitatea relatiilor bilaterale romano-americane si, asa cum am spus, slujeste interesele strategice ale ambelor state de a-si proteja cetatenii in fata amenintarilor complexe din lumea de astazi.

AGERPRES: Romania doreste sa fie inclusa in programul Visa Waiver, acesta fiind un obiectiv major al tarii noastre in relatia bilaterala cu SUA. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat recent ca nu este foarte optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, avand in vedere ca participantii romani la acest program au o rata de refuz mai mare decat procentul minim legal de 3%. Ce masuri ar trebui sa ia autoritatile de la Bucuresti pentru a obtine pe viitor accesul pentru cetatenii romani in programul Visa Waiver?
  • George Cristian Maior: Acesta este un obiectiv prioritar al nostru in relatia cu Statele Unite, pe care cel putin eu il expun permanent la nivelul discutiilor pe care le am in cadrul Congresului si am vazut extrem de multi membri ai Congresului favorabili acestei idei, desi acest an este mai special si in SUA prin prisma faptului ca au loc alegeri, dupa cum bine stiti, si in general problema imigratiei este o chestiune sensibila pe agenda publica de aici. Din punct de vedere tehnic, am facut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterala pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar in acest sens cu procurorul general al SUA datorita demersurilor noastre si ce pot sa va spun este ca voi continua in a sustine acest demers extrem de intens in lunile care urmeaza.

AGERPRES: Cum este perceputa Romania in prezent la Washington, din perspectiva relatiilor de cooperare politica, economica si militara dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii si cum este vazuta relatia dintre SUA si Romania pentru viitor?
  • George Cristian Maior: Este o intrebare buna. Sunt deja peste sase luni de cand exercit aceasta misiune in numele statului roman si am fost primit exceptional de bine in intregul ansamblu de arhitectura al institutiilor americane — ma refer la Departamentul de Stat, Pentagon, Departamentul Comertului si Congresul SUA. Mesajul nostru este bine inteles aici si apreciat. Consider deci ca parteneriatul functioneaza extrem de bine in beneficiul ambelor state, in plan politic, economic si de securitate. Au loc permanent schimburi de analize pe situatii de interes national, ma refer la vecinatatea estica si sudica, care vedeti cate provocari genereaza pentru interesele strategice ale Romaniei si securitatea nationala. Pe de alta parte, nivelul de comunicare intre oficialitatile romane si cele americane este foarte bun. As aprecia ca ceea ce trebuie sa facem in continuare este adancirea acestui parteneriat, care are multe componente — economice, culturale, dincolo de cele de securitate, educationale — si sa reusim sa aducem cele doua societati mai aproape in comunicare si relationare si astfel sa avem pivoti seriosi pentru viitor intr-o lume incerta si extrem de complexa in care trebuie sa ne exprimam ca stat. (interviul integral il puteti gasi pe AGERPRES.

Scurt CV

  • George Cristian Maior a fost nascut in 1967 la Cluj si este un om politic si diplomat roman.
  • In anul 1992 a lucrat ca diplomat in cadrul MAE, imediat dupa terminarea masteratului.
  • In 1998 a obtinut titlul de doctor in drept international la Universitatea Babes – Bolyai, cu teza ,,National si European in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg”.
  • Intre anii 1997-1999 a servit ca insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei in Irlanda.
  • In 2001 a absolvit Colegiul National de Aparare, din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
  • A fost ales senator in Alba-Iulia din partea PSD intre anii 2004-2006, iar intre anii 2006-2015 a indeplinit functia de director al Serviciului Roman de Informatii.
  • Acesta este si nasul de cununie al cuplului Victor Ponta si Daciana Sarbu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.