Hotararile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept, potrivit unei propuneri legislative UDMR de modificare a legii de organizare si functionare a CCR, care ar urmeaza sa intre marti in dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului.

Proiectul aflat pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat propune completarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, prin introducerea unui nou articol: "Deciziile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept".

De asemenea, initiativa stabileste ca, in 10 zile de la primirea comunicarii unei decizii a CCR, Ministerul Justitiei elaboreaza proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstitutional si il inainteaza Guvernului. Proiectul poate fi trceut pe ordinea de zi a primei sedinte de Guvern.

Initiatorii mai precizeaza ca "daca actul normativ este o lege, modificarea propusa de Guvern va fi dezbatuta de Parlament in procedura de urgenta".

Initiativa, semnata de deputatii UDMR Marton Arpad si Seres Denes, a trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita si a fost avizata negativ de Consiliul Legislativ si de Guvern. Cei doi deputati UDMR sustin, in expunerea de motive, ca scopul propunerii este acela de a urgenta punerea in acord a legislatiei cu deciziile judecatorilor CCR, iar "pe de alta parte introduce o prevedere clara a nulitatii absolute a deciziilor luate prin desconsiderarea deciziei CCR, protejand astfel cetateanul de posibile neglijente sau abuzuri ale unor magistrati".

Potrivit avizului negativ al Consiliului Legislativ "solutia legislativa preconizata, privind instituirea nulitatii de drept a deciziilor instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale nu poate fi acceptata, in raport cu dispozitiile art. 405 din Codul de procedura civila, potrivit carora nulitatea unei hotarari nu poate fi ceruta decat prin caile de atac prevazute de lege, in afara de cazul in cand legea prevede in mod expres altfel".

Consiliul mai precizeaza ca situatia de exceptie avuta in vedere de text implica, de asemenea, urmarea unei proceduri initiata prin cererea persoanei interesate sau din oficiu, intrucat constatarea nulitatii nu poate fi realizata decat de o autoritate competenta desemnata prin lege".

In avizul negativ al CL se mai spune ca aceeasi solutie este valabila si in ceea ce priveste hotararile penale. "Avand in vedere observatiile de mai sus, proiectul nu poate fi adoptat in forma propusa", conchide Consiliul Legislativ.

Proiectul ar urma sa intre in dezbatere in contextul recentei decizii a CCR privind interceptarile in dosarele penale, dar si a deciziei CCR privind imposibilitatea revizuirii hotararilor judecatoresti definitive. CCR a declarat joi neconstitutional alineatul din Codul de procedura penala care permitea revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, in cazul in care acestea s-au intemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata ulterior neconstitutionala, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.