UNJR ii cere presedintelui Iohannis sa clarifice public cum s-a facut verificarea declaratiilor magistratilor privind relatia cu serviciile de informatii, in contextul in care seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, spunea ca CSAT nu are instrumente pentru a verifica declaratiile acestora.

"In lumina noilor declaratii potrivit carora CSAT nu are capacitatea sa verifice daca exista agenti acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita publicarea de indata a deciziei CSAT in baza careia Presedintia Romaniei a anuntat, pe data de 18 ianuarie, ca s-au facut verificari si «nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii» in justitie", arata UNJR intr-un comunicat transmis, marti, agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, UNJR ii solicita presedintelui Klaus Iohannis lamuriri publice privind procedura urmata de CSAT, care a condus la comunicatul Presedintiei ca nu exista ofiteri acoperiti in justitie, in conditiile in care seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat, dupa ce acest raspuns a fost facut public, ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica declaratiile date de magistrati.

In acest context, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania considera ca afirmatia lui Mihalache contrazice flagrant comunicatul Presedintiei.

"Daca Presedintia afirma ca «in urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate s-a constatat ca [...] nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii» in justitie, domnul Mihalache ne-a spus azi ca «raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului.» Ca atare, pe o voce ni se spune ca s-au facut verificari, pe alta ni se spune ca nu exista capacitati de a face verificari. Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis a vis de capacitatea CSAT de a face verificari efective nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia si suspiciunile in spatiul public ca justitia este influentata de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democratiei", spune UNJR.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

In acest context, UNJR solicita o pozitie publica oficiala a Presedintiei Romaniei si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificari. "Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relatiei dintre serviciile secrete si justitie este un imperativ absolut pentru a consolida increderea in justitie si a avea garantia independentei sale. Fara o justitie independenta nu poate exista stat de drept", arata UNJR.

Admnistratia Prezidentiala a anuntat, luni, printr-un comunicat de presa, ca CSAT a verificat magistratii si ca in randul acestora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusa de presedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, declara, citata de presa centrala, ca Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relatia dintre serviciile de informatii si Justitie sa fie facute publice, dar si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate. Ea a sustinut ca atat timp cat nu a primit raspuns la aceasta solicitare, ia in calcul posibilitatea de a da in judecata CSAT.

Citeste si:
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie a trei...
Iohannis a semnat decretele...

Seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a declarat, marti, ca intentia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a da in judecata CSAT in problema relatiei dintre justitie si servicii este ”hazardata”, el afirmand ca CSAT este abilitat prin lege sa dispuna verificarea magistratilor.

”Mi se pare putin hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in Justitie prin aceasta tema. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o, cred ca (a fost prevazut de lege-n.r.) in anul 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri”, a declarat Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor in politica, organizata de PNL.

Pe de alta parte, Dan Mihalache a afirmat ca aceasta atributie a CSAT ar trebui regandita. ”Daca ma intrebati pe mine este putin complicat. Nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati”, a explicat Mihalache.

Citeste si:
Propunerile de buget pe 2020 pentru institutiile din aparare
Propunerile de buget pe 2020...

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar sa trimita declaratiile pe proprie raspundere catre institutiile abilitate pentru a vedea daca in randul judecatorilor sunt si ofiteri acoperiti.

”Raspunsul instititiilor acesta fost (nu exista ofiteri acoperiti in randul judecatorilor-n.r.)”, apreciind ca CSAT nu are capacitati proprii pentru a ”umbla dupa ofiteri acoperiti”. Dan Mihalache a afirmat ca are ”anumite dubii asupra acestei proceduri”, insa, „acesta a fost raspunsul instutiilor statului”.

In mai 2015, CSM a decis sesizarea CSAT pentru a verifica daca in randul magistratilor exista agenti sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Plenul CSM a luat aceasta decizie la solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, care a cerut sa fie facute demersurile necesare pentru verificarea si eliminarea din randul magistratilor a eventualilor colaboratori ai serviciilor secrete.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.