PPMT propune UDMR infiintarea unui partid electoral de coalitie pentru alegerile locale si parlamentare - "Uniunea Maghiara din Transilvania” - astfel incat sa creasca sansele comunitatii maghiare de a avea cat mai multi reprezentanti in institutiile din administratia locala si in Parlament.

Presedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca un astfel de partid se poate infiinta intr-un termen scurt, de doua-trei luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cea mai mare provocare pentru comunitatea maghiara in 2016 sunt alegerile locale si parlamentare, interesul nostru fiind ca reprezentarea noastra sa fie mai puternica. Propunem UDMR infiintarea unui partid electoral de coalitie - «Uniunea Maghiara din Transilvania», care se poate inregistra intr-un termen scurt, de doua-trei luni, si care sa participe la alegerile locale si la cele parlamentare. Credem ca maghiarii vor avea succces daca isi unesc fortele iar in urma infiintarii unui astfel de partid cresc sansele comunitatii maghiare de a trimite mai multi reprezentanti in administratia locala si in Parlament. Vor fi liste comune pentru alegeri iar sigla va cuprinde toate simbolurile partidelor maghiare componente”, a spus Szilagyi. Potrivit acestuia, un prag electoral de 8% pentru coalitii nu ar putea fi trecut la alegerile parlamentare de catre partidele maghiare, in timp ce unul de 5% pentru partide ar fi mult mai accesibil si ar da posibilitatea mobilizarii intregii comunitati pentru scrutin.

"Acest partid electoral este o solutie tehnica la o provocare politica si anume dorinta unei reprezentari a tuturor maghiarilor. Pentru alegerile locale, acest partid ar putea fi un cadru care sa fie folosit in judetele in care maghiarii traiesc intr-un procent de sub 10% si unde mentinerea actualelor locuri de consilieri ar fi considerata un succes”, a explicat liderul PPMT.

Szilagyi a subliniat ca propunerea va fi inaintata liderului UDMR, Kelemen Hunor, in cadrul unei intalniri care ar putea avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie.

"Am redactat si am inmanat UDMR un proiect de cooperare politica prin care am incercat sa stabilim teluri comune si in interesul Trasilvaniei, nu a centralismului si coruptiei din Bucuresti. Am mai propus UDMR sa reluam activitatea Consiliului Consultativ Maghiar infiintat in 2009, unificarea conceptiilor despre autonomie, dar si infiintarea unei persoane juridice comune care sa fie titularul banilor alocati prin Consiliul Minoritatilor Nationale fiecarei comunitati etnice din Romania. Anul trecut s-au alocat 17 milioane de lei, suma ar fi mai mare in acest an, iar in loc ca minoritatea maghiara sa fie beneficiarul acestor bani, intotdeauna UDMR a fost beneficiarul banilor. Nu exista o transparenta privind controlul public al cheltuirii acestor bani”, a subliniat liderul PPMT.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Acesta a mentionat ca PPMT mai cere UDMR sa nu mai fie promovati politicieni maghiari implicati in fapte de coruptie, infiintarea unei institutii de aparare a drepturilor persoanelor care au de suferit din cauza apartenentei la comunitatea maghiara si promovarea unor actiuni in comun pentru restituirea imobilelor care au apartinut bisericilor maghiare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.