Nivelul salariului minim brut pe economie va fi stabilit pe baza unui mecanism transparent care va fi convenit in cadrul unui grup de lucru format din vicepremieri, ministrii Muncii, Justitiei, Finantelor, reprezentantii patronatelor si sindicatelor, astfel incat indexarea sa se faca in mod automat.
Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum care stabileste constituirea unui grup de lucru in vederea elaborarii unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe tara, garantat in plata, scrie MEDIAFAX.

"La finalul anului trecut, am anuntat ca vom constiui acest grup de lucru. Suntem una dintre cele sapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit in cadrul grupului. E un grup care presupune prezenta vicepremierilor, ministrilor de Finante, Justitie si Muncii si reprezentanti sindicali, dar si patronali, pentru ca evident este un subiect care intereseaza toate aceste componente ale societatii", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, la finalul sedintei Guvernului.

El a adaugat ca grupul interministerial, sindicate si patronate isi va incepe activitatea in perioada imediat urmatoare si si-a exprimat speranta ca anul viitor salariul minim brut pe economie va fi stabilit pe baza mecanismului de indexare. "Speram, asadar, pentru anul viitor sa avem un mecanism de indexare. Avem decizia care se stie pentru 1 mai (majorarea salariului minim brut pe economie la 1.250 lei-n.r.) si se spera ca urmatoarea decizie de indexare a salariului minim sau de crestere sau, ma rog, de modificare a legislatiei privind salariul minim, sa se faca pe baza mecanismului de indexare", a mai spus Suciu.

Guvernul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016. De aceasta majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, in total, 1.131.000 de salariati, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De aceasta crestere vor beneficia si cei aproximativ 39.000 de bugetari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.