Angajatii din domeniul inovarii si cercetarii aplicate - cercetatori si cadre didactice universitare - ar putea fi scutiti de plata impozitului pe venit, potrivit unei initiative legislative depuse de un grup de senatori PSD, printre care Mihnea Costoiu si Ecaterina Andronescu.

Initiativa legislativa modifica Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cerand ca din randul contribuabililor scutiti de plata impozitului pe venit sa faca parte si angajatii "care activeaza in domeniul inovarii si cercetarii aplicate''.

Contribuabilii care vor beneficia de prevederile proiectului de lege ''trebuie sa indeplineasca conditiile legale de cercetator sau cadru didactic universitar'', putand fi angajati in institute de cercetare, universitati, centre de cercetare si dezvoltare sau societati comerciale.

Proiectul de act normativ este initiat de un grup de senatori PSD, fiind sustinuta si de parlamentari UNPR, ALDE, UDMR, plus trei liberali. Mai multi dintre semnatarii proiectului de lege sunt cadre didactice universitare - cum ar fi Mihnea Costoiu sau Ecaterina Andronescu.

Proiectul de lege defineste cercetarea aplicata ca ''activitate orientata spre largirea cunostiintelor si spre utilizarea de cunostiinte noi in crearea de noi procese, produse si servicii si in imbunatatirea lor''.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca Romania cheltuie pentru cercetare si dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai putin decat media europeana, fiind pe ultimul loc in UE in privinta ponderii cheltuielilor din PIB alocate acestui domeniu.

Semnatarii invoca faptul ca Noul Cod Fiscal scuteste de la plata impozitului pe venit ''persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator'', categorie carora ar trebui sa i se alature cei din cercetare, scrie MEDIAFAX.

''Judecand dupa standardele internationale, dar si dupa nevoile interne, Romania nu are destui cercetatori. Numarul acestora este in scadere in ultimii ani, iar marile companii cu filiale in Romania de arata reticente in privinta dezvoltarii unor centre de cercetare locala si a incadrarii activitatilor specifice ca activitati de cercetare-dezvoltare'', arata expunerea de motive. Initiativa legislativa este menita sa incurajeze cercetarea si inovarea in Romania, sa stimuleze din punct de vedere financiar si sa deschida noi oportunitati in dezvoltarea de noi centre, potrivit sursei citate.

Citeste si:
OMS sfătuiește Ucraina să distrugă agenții patogeni din...
OMS sfătuiește Ucraina să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.