Ghidul Strategiei Nationale de Aparare, aprobat de CSAT saptamana trecuta, a fost facut public de Administratia Prezidentiala, care precizeaza ca cetatenii vor putea intelege mai bine modul in care statul, respectand libertatile individului, isi exercita atributiile de securitate.

"Ghidul Strategiei Nationale de Aparare se adreseaza publicului larg, in perspectiva dezvoltarii unui dialog interactiv pe teme de securitate nationala. Documentul faciliteaza intelegerea modului in care statul, respectand drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, isi exercita, prin institutiile sale, atributiile privind securitatea tarii si siguranta cetatenilor sai", se arata intr-un comunicat de presa, dat publicitatii joi de Administratia Prezidentiala.

Documentul are 40 de pagini, structurate pe mai multe capitole privind conceptele promovate de Strategia Nationala de Aparare (SNAp), care stau la baza implementarii acesteia- securitatea nationala extinsa si cultura de securitate, scrie MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, ghidul se doreste a fi "o prima etapa in dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansand ideea construirii unui parteneriat civic in vederea stabilirii unor standarde inalte de securitate colectiva si individuala – obiectiv asumat prin Strategia Nationala de Aparare".

Ghidul defineste si explica termenii de specialitate- securitate nationala extinsa, cultura de securitate, activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, tipurile de amenintari la adresa securitatii nationale, obiectiv antional de securitate, interes national de securitate, securitate cibernetica, riscurile de securitate si trece in revista situatiile de criza.

Astfel, potrivit ghidului, situatia de criza este "faza in evolutie a unei societati marcata de mari dificultati generate de aparitia unor incidente sau evenimente, la nivel national sau international sau de amenintari, riscuri si vulnerabilitati la adresa valorilor, intereselor si necesitatilor actorilor implicati, care impun solutii urgente si eficiente de inlaturare a cauzelor si revenirea la starea de normalitate".

"Cetateanul si societatea in ansamblul ei ar trebui sa stimuleze statul, prin mijloacele avute la indemana, sa actioneze, acolo unde este nevoie. Prin institutiile sale, statul trebuie sa vegheze la securitatea cetatenilor sai, a comunitatilor din care fac parte acestia, asigurand exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor cetatenesti", se arata in document.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

De asemenea, sunt prezentate institutiile cu atributii in domeniul securitatii si prerogativele acestora, precum si modalitati de implementare a strategiei de aparare.

Demersul nu este unul singular, autorii documentului precizand ca acesta se inscrie in tendintele la nivel european, cu scopul de a familiariza publicul larg cu problemele de securitate. Ghidul a fost realizat cu concursul specialistilor, reprezentantilor mediului academic, ai societatii civile si, nu in ultimul rand, al institutiilor cu atributii in domeniul asigurarii securitatii nationale, mai sustine sursa citata.

"Printr-o analogie cu sistemul 112, care semnifica preocuparea fata de problemele cetateanului prin posibilitatea oferita acestuia de a apela serviciile de urgenta, Ghidul SNAp poate reprezenta o cale simpla pentru cetateni si institutii de a intelege conceptele promovate de SNAp si de a cunoaste rolul institutiilor in anticiparea, prevenirea sau solutionarea problemelor de natura securitara cu care se confrunta cetateanul, comunitatea din care face parte acesta si statul", se mai arata in document.

Citeste si:
Omnichannel: o abordare integrată pentru dezvoltarea magazinului...
Omnichannel: o abordare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.