Deputatii si senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi "pentru" si 13 "impotriva", urmand sa dea vot final si asupra proiectului bugetului asigurarilor sociale.

Bugetul de stat a fost adoptat in procedura de urgenta, fara ca Parlamentul sa aduca mari modificari fata de forma inaintata spre dezbatere de catre Guvern, la sfarsitul saptamanii trecute. De altfel, comisiile de buget-finante ale celor doua Camere au lucrat in acest weekend, in ritm alert, astfel incat plenul sa poata da votul final miercuri, conform calendarului stabilit de conducerea Legislativului.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la debutul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, ca guvernul a decis sa respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, desi impactul majorarii salariilor si al relaxarii fiscale este de 20 miliarde de lei.

"Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizand un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinan cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a declarat premierul Dacian Ciolos, adaugand ca acestea "nu se pot compensa" cu cresterea economica, care este esitmata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, solutia a fost "dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt", dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credit, scrie MEDIAFAX.

Premierul a mai spus ca educatia, sanatatea, transporturile si investitiile reprezinta prioritati de care a tinut cont la elaborarea proiectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.