Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost condamnat la doi ani, sase luni si 20 de zile de inchisoare cu suspendare,fiind obligat sa presteze si 80 zile de munca in folosul comunitatii, in dosarul in care este acuzat ca a luat de la o banca din Iasi un imprumut in franci elvetieni, in baza unor acte false.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa-l condamne pe senatorul Ionel Agrigoroaei la un an inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, opt luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, sase luni pentru uz de fals, un an si sase luni pentru inselaciune si un an de inchisoare pentru complicitate la inselaciune. Instanta a decis ca parlamentarul sa execute pedeapsa cea mai grea de un an si sase luni de inchisoare, la carea a adaugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte condamnari, rezultand o pedeapsa finala de doi ani, sase luni si 20 de zile inchisoare.

Judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o durata de patru ani, perioada in care senatorul va presta munca neremunerata in folosul comunitatii pentru 80 de zile in cadrul Directiei Locale de Evidenta a Persoanelor Iasi- Serviciul de Evidenta a Persoanelor sau in cadrul Bibliotecii Judetene "Gh. Asachi" din Iasi.

De asemenea, Ionel Agrigoroaei este obligat sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Iasi sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.

In acelasi dosar, ICCJ a condamnat-o pe sotia senatorului, Antonela Agrigoroaei, la doi ani si patru luni inchisoare cu suspendare si a obligat-o sa presteze 80 de zile munca in folosul comunitatii in cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Iasi sau la Caminul de Pensionari "Sf. Cuv. Parascheva" Iasi.

Fratele senatorului, Danut Agrigoroaei, a primit doi ani inchisoare cu suspendare si 80 de zile munca in folosul comunitatii in cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca sau in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Iasi, iar cumnata parlamentarului, Laura Agrigoroaei, un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si a fost obligata sa presteze acelasi numar de zile de munca in folosul comunitatii la Centrul de zi ”Prichindel” sau in cadrul Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola din Iasi.

Citeste si:
Alți doi parlamentari au demisionat din grupul PNL, după Ludovic...
Alți doi parlamentari au...

De asemenea, magistratii i-au condamnat si pe Stelian Bors la un an si cinci luni de inchisoare cu suspendare, Lacramioara Bors la un an si trei luni de inchisoare cu suspendare si pe Dana Mihaela Duduc la un an, noua luni si 10 zile de inchisoare cu suspendare.

Totodata instanta mai dispus ca senatorul Ionel Agrigoroaei sa plateasca impreuna cu sotia si fratele lui echivalentul in lei al sumei de 406.469 franci elvetieni, reprezentand despagubiri civile, urmare conventiei de credit catre partea civila Rabon Credit Solutions Romania SRL. Sotia, cumnata si fratele parlamentarului si Mihaela Duduc au fost obligati sa plateasca catre aceeasi parte civila echivalentul in lei a sumei de 443.076 franci elevetieni, potrivt unor conventii de credit din 2007 si 2008.

De asemenea, Ionel Agrigoroaei si alte trei persoane trebuie sa plateasca si echivalentul in lei a sumei de 19.243,28 euro catre SC Kredyt Inkaso Portfolio Investments Luxemburg SA, conform deciziei instantei supreme.

Citeste si:
Condamnări în dosarul 10 august: 11 bărbați, condamnați cu suspendare
Condamnări în dosarul 10...

Decizia nu este definitiva, ci poate fi atacta cu apel.

Senatorul Ionel Agrigoroaei si sotia acestuia au fost trimisi in judecata,in septembrie anul trecut, fiind acuzati ca au luat de la o banca din Iasi un imprumut de 335.000 de franci elvetieni, in baza unor acte false privind veniturile lor.

Ionel Agrigoroaei a fost acuzat de doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, inselaciune si complicitate la inselaciune, iar sotia acestuia, Antonela Agrigoroaei, a fost trimisa in judecata pentru trei infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, inselaciune si doua infractiuni complicitate la inselaciune, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie trimis agentiei MEDIAFAX.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata fratele senatorului, Danut Agrigoroaei, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune, precum si sotia acestuia, Laura Agrigoroaei, pentru inselaciune si uz de fals. Procurorii i-au mai acuzat si pe Stelian Bors, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune, Lacramioara Bors, pentru uz de fals si inselaciune, si Dana Mihaela Duduc, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune.

Citeste si:
Aleksei Navalnîi a fost condamnat pentru încă nouă ani de închisoare
Aleksei Navalnîi a fost...

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada 2003-2009, Dana Mihaela Duduc a fost angajata la SC A.S. SRL Iasi, administrata de Antonela Agrigoroaei, unde a desfasurat activitati de contabilitate primara, pe linie de resurse umane.

"Cu toate ca nu era angajata, Duduc Dana Mihaela a desfasurat astfel de activitati si la SC A.S.D. SRL Iasi si SC A.C.D. SRL Iasi, ambele administrate de inculpatul Agrigoroaei Ionel (senator in Parlamentul Romaniei), sotul inculpatei Agrigoroaei Antonela. Printre activitatile de contabilitate primara realizate de inculpata Duduc Dana Mihaela s-a numarat si intocmirea statelor de plata in format electronic, cate un exemplar de pe acestea fiind inaintat Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Ioan Neculaie, fost patron FC Brașov, de negăsit după ce instanța...
Ioan Neculaie, fost patron FC...

In acest context, Dana Mihaela Duduc a completat, in noiembrie 2007, patru adeverinte in care au fost consemnate date nereale in legatura cu veniturile realizate de Ionel Agrigoroaei si sotia acestuia, semnate de cei doi. Documentele au fost ulterior folosite de cei doi pentru a lua un credit bancar de 335.000 de franci elvetieni.

"Prin prezentarea inscrisurilor la momentul incheierii de catre cei doi inculpati a unui contract de credit, acestia au indus in eroare reprezentantii unei banci - Sucursala Iasi, cu privire la veniturile realizate, obtinand astfel un imprumut in valoare de 335.000 franci elvetieni (echivalentul a 202.596 euro), suma cu care unitatea bancara a fost prejudiciata", sustin procurorii.

Totodata, in octombrie 2007 si martie 2008, Danut Agrigoroaei si sotia acestuia au indus in eroare reprezentantii aceleiasi banci, prin prezentarea unor adeverinte in care au fost trecute date nereale privind veniturile celor doi. Acestia au folosit adeverintele pentru incheierea unui contract de imprumut, prin care au prejudiciat unitatea bancara cu 250.000 de franci elvetieni (echivalentul a 148.996 de euro) si, respectiv, 51.700 de franci elvetieni (echivalentul a 32.553 de euro). Adeverintele au fost scrise de Dana Mihaela Duduc si semnate de Danut si Antonela Agrigoroaei.

Din probele administrate in timpul urmaririi penale a mai rezultat ca Dana Mihaela Duduc a completat si semnat, in aprilie si mai 2008, doua adeverinte la rubrica "Director economic/Financiar", pe care la rubrica "Presedinte/Director general" le-au semnat Ionel Agrigoroaei si Stelian Bors. In baza acestor acte, Stelian Bors si sotia acestuia au indus in eroare Sucursala Iasi a aceleiasi banci, de la care au luat un imprumut de 82.500 de franci elvetieni (echivalentul a 50.562 de euro).

"De mentionat este si faptul ca in cuprinsul adeverintelor de venituri utilizate pentru obtinerea creditelor au fost consemnate date nereale in legatura cu veniturile realizate de catre acestia, care vin in contradictie cu mentiunile consemnate in statele de plata inaintate Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi, in care inculpatii figurau cu venituri zero sau mult mai mici decat veniturile realizate in fapt", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Ionel Agrigoroaei a fost ales senator in 2012 in colegiul rural Raducaneni, judetul Iasi, candidand din partea PPDD, partid din care a demisionat in decembrie 2013. Agrigoroaei s-a inscris apoi in UNPR, insa a revenit in PPDD in iunie 2014. Dupa opt luni, senatorul si-a dat demisia din PPDD si s-a inscris in UNPR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.