Guvernul urmeaza sa aprobe miercuri o OU care prevede ca sporurile si alte drepturi banesti nu vor fi incluse in baza de calcul a pensiilor militare de stat pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special, iar pensiile de serviciu vor fi de 65% din baza de calcul.

Ordonanta de urgenta modifica legea 223/2015 privind pensiile militare de stat prin scoaterea din baza de calcul la care se raporteaza pensiile, a tuturor sporurilor si a altor drepturi banesti. Pensiile vor fi calculate doar in functie de soldele sau salariile brute in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, scrie MEDIAFAX.

"Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie", se arata in ordonanta de urgenta.

Proiectul prevede expres scoaterea din baza de calcul a pensiilor a: "a) diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer; b) compensatiile lunare pentru chirie; c) valoarea financiara a normelor de hrana si alocatiile valorice de hrana; d) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament; e) primele si premiile, cu exceptia primelor de clasificare, de specializare si de ambarcare pe timpul cat navele se afla in baza permanenta; f) indemnizatiile de instalare si de mutare, precum si sumele primite potrivit legii, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interesul serviciului; g) contravaloarea transportului ocazionat de efectuarea concediului de odihna, precum si a transportului la si de la locul de munca; h) platile compensatorii si ajutoarele la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie; i) compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat; j) restituiri si plati de drepturi aferente altei perioade de activitate decat cea folosita la stabilirea bazei de calcul; k) majorarile/stimularile financiare acordate personalului pentru gestionarea fondurilor comunitare, precum si a imprumuturilor externe contractate sau garantate de stat; l) drepturile salariale acordate personalului didactic salarizat prin plata cu ora si drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de garda de catre personalul medico-sanitar; m) sumele incasate in calitate de reprezentanti in adunarile generale ale actionarilor, in consiliile de administratie, in comitetele de directie, in comisiile de cenzori sau in orice alte comisii, comitete ori organisme, acordate potrivit legislatiei in vigoare la acea data, indiferent de forma de organizare sau de denumirea angajatorului ori a entitatii asimilate acestuia; n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman; o) sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale acordate si personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, prevazute in Anexa nr. II – Familia ocupationala de functii bugetare „Invatamant” si in Anexa nr. III – Familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate” la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare; p) alte venituri care, potrivit legislatiei in vigoare la data platii, nu reprezinta drepturi de natura salariala sau asimilate salariilor", potrivit proiectului de ordonanta.

Ordonanta mai prevede ca militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime de cel putin 25 de ani, vor beneficia la implinirea varstei de pensii de serviciu, in cuantum de 65 la suta din baza de calcul, fata de 80 la suta cat prevede in prezent legea 223/2015.

"Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul prevazuta la art. 28", se arata in proiectul de ordonanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.