Politica9 Decembrie 201510:47

Lectura de 3 minute

Deputatii vor vota, miercuri, incepand cu ora 12.00, cererile DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, acuzati de coruptie in dosarul despagubirilor ilegale ANRP, PNL si PSD anuntand ca se vor pronunta in favoarea ridicarii imunitatii celor doi.

[Update]


Deputatul PNL Catalin Teodorescu nu va putea fi arestat preventiv, in dosarul ANRP in care este cercetat alaturi de Ioan Oltean, in conditiile in care, in Camera Deputatilor, nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea solicitarii DNA.

Potrivit anuntului oficial din plenul Camerei Deputatilor, 153 de deputati au votat "pentru" solicitarea DNA, 110 "impotriva". Potrivit calculelor membrilor din comisie erau necesare 157 de voturi pentru ca solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive sa fie aprobata, in conditiile in care isi inregistrasera prezenta la vot 312 deputati.

Conform Constitutiei si regulamentului Camerei Deputatilor, ridicarea imunitatii se face cu votul majoritatii deputatilor prezenti, in conditiile de cvorum.

Citeste si:
Au fost desemnați câștigătorii competiției Votat Produsul Anului 2020
Au fost desemnați...

Este a doua oara cand deputatul Catalin Teodorescu este "salvat" de colegii sai. Decizia a venit dupa ce plenul a aprobat miercuri solicitarea DNA de arestare preventiva a deputatului Ioan Oltean, cercetat in acelasi dosar.


Vor fi doua voturi separate, conform procedurii, votul fiind secret, cu bile. Saptamana trecuta, pe 2 decembrie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, cu 14 voturi ”pentru”, patru ”impotriva” si trei abtineri cererea DNA de arestare preventiva a deputatului PNL Ioan Oltean, urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu. In aceeasi sedinta, membrii comisiei au avizat, cu 15 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 3 abtineri, solicitarea de arestare preventiva a colegului liberal Catalin Teodorescu, acuzat in dosarul despagubirilor ilegale in care este urmarit penal si Ioan Oltean.

Cei doi deputati liberali, audiati de membrii comisiei, au sustinut ca sunt nevinovati. In discursul sustinut in fata deputatilor, Ioan Oltean a afirmat ca acuzatiile aduse impotriva sa sunt "fabricatii" si "inventii" si le-a cerut colegilor sa voteze impotriva solicitarii DNA. Acuzat ca a luat mita de 600.000 euro in incinta unei biserici din Chitila, Oltean a sustinut ca nu a fost niciodata in aceasta localitate sau in biserica in care se presupune ca a luat mita si ca nu-l cunoaste pe denuntator, parintele Alexandrescu.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz, la sfarsitul lunii noiembrie, de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a parlamentarilor Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, in dosarul in care sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie privind despagubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Citeste si:
Ciolacu, scuze după amenințarea cu amendă: Am vrut să transmit că...
Ciolacu, noi scuze după...

Ioan Oltean este urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, scrie MEDIAFAX.

Dosarul vizeaza despagubirea ilegala acordata de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, care in 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti in suprafata de peste 61.000 de metri patrati. Despagubirea a fost acordata in perioada in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP era condusa de Crinuta Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. "In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", sustin procurorii DNA.

Deputatul Catalin Florin Teodorescu este acuzat ca, impreuna cu alti inculpati, membri in comisia din ANRP - Crinuta Dumitrean, atunci presedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri patrati din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru

Citeste si:
10+ momente in care hotelurile si-au surprins oaspetii prin...
10+ momente in care...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.