Procurorii DNA ridica documente de la Primaria Sectorului 4 si vor duce la audieri mai multi functionari, care vor da declaratii despre emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, in dosarul in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca au fost emise primele mandate de aducere in dosarul de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in care sunt vizati functionari din Primaria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, in legatura cu fapte de abuz in serviciu legat de emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv.

La DNA urmeaza sa fie audiati functionarii din Primaria Sectorului 4 care s-au ocupat de autorizarea clubului Colectiv.

Dosarul a fost constituit la DNA in urma declinarii de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unei parti din dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, referitoare la modul de emitere a autorizatiei de functionare emise de Primaria Sectorului 4.

Procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, a declarat, joi, ca sunt indicii cu privire la fapte de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu si fals intelectual, legat de emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, fiind vizati functionari din Primaria Sectorului 4, inclusiv primarul.

"In cursul zilei de astazi, la DNA - Sectia de combatere a coruptiei a fost inregistrata o cauza penala ca urmare a disjungerii si declinarii dispuse de colegii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). Cercetarile vizeaza fapte de competenta DNA, respectiv abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la aceasta fapta si fals intelectual. Procurorul sef al DNA a dispus ca un colectiv de doi procurori si mai multi ofiteri judiciari sa efectueze acte de urmarire penala in cauza. In cursul zilei de astazi vom stabili un plan de ancheta si putem sa va comunicam ca vom derula, cu maxima celeritate, activitatile ce se impun in prezenta cauza", a spus procurorul Marius Iacob, care a anchetat si dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care si-a anuntat miercuri demisia, afirma ca localul nu are autorizatii de la ISU pentru ca aveau o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.

Piedone spunea ca primarul nu are ce sa-si reproseze si ca, din punctul de vedere al primariei, Clubul Colectiv a functionat legal, controalele inspectorilor sai desfasurandu-se inainte de ora 16.30, in cadrul programului de lucru, nu seara si noaptea, cand clubul are activitate.

Reprezentantii Primariei Sectorului 4 aratau, referitor la legalitatea eliberarii acordului de functionare pentru clubul Colectiv, ca eliberarea acestui act nu era conditionata de existenta autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor.

"Dispozitiile art. 15 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice prevad ca «In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare […] solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia tip pe proprie raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca: […] persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia tip»", a aratat Primaria Sectorului 4, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Potrivit sursei citate, declaratia tip pe proprie raspundere a agentului economic are in vedere conditiile de functionare in domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, marti, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv, in care au murit 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Citeste si:
Talibanii, ultimatum către funcționarii afgani. Decizia este menită...
Talibanii, ultimatum către...

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Mai mult, procurori au aratat, in documentul citat, ca prin contractul de inchiriere echipament si spatiu, incheiat in 30 octombrie, intre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream SRL (formatia Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane.

Din documentatia existenta la dosarul cauzei rezulta ca suprafata clubului este de 425 de metri patrati, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limita maxima. Declaratia a fost data in 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Citeste si:
Mașinile de mare tonaj nu vor mai circula prin Piața Unirii din...
Mașinile de mare tonaj nu vor...

Declaratia a fost data in conditiile in care, pentru inceperea lucrarilor de modificare sau schimbare a destinatiei localului cu activitati culturale, in situatia in care acesta are functiunea de alimentatie publica, cu suprafata desfasurata mai mare sau egala de 200 de metri patrati, este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu.

"Punerea in functiune a obiectivului se face numai dupa obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Lega nr. 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu prevederile art. 1 litera g din HGR nr. 1739/2006, completata si modificata cu HGR nr. 19/2014. De asemenea, obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu este obligatorie, in conditiile prevederilor art. 30 din Legea 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu art. 1 lit b din HGR 1739/2006, modificata cu HGR nr. 19/2014, atunci cand spatiul respectiv este definit ca sala aglomerata (suprafata ce-i revine unei persoane este mai mica de 4 metri patrati si in care se pot intruni cel putin 150 de persoane; cand sunt situate la parter, se considera sali aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane), amplasate in cladiri independente sau in cladiri cu functiuni mixte, indiferent de aria construita, regimul de inaltime sau destinatie", de mai arata in documentul citat.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, a aratat intr-o adresa transmisa anchetatorilor ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in Colectiv, intrucat clubul nu figureaza in baza lor de date. In documentul citat se mai arata ca ISU nu a fost informat "de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.