Comisia juridica a Camerei Deputatilor va decide in privinta solicitarilor justitiei cu privire la inceperea urmaririi penale, retinere si arestare preventiva a deputatului Elena Udrea, a anuntat, miercuri, vicepresedintele comisiei Ciprian Nica.

"Am fost incunostiintati de Biroul Permanent cu doua adrese inaintate de catre procurorul general, una prin care se cerere incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru fapte de coruptie retinute in persoana doamnei Elena Udrea in calitate de deputat si fost membru al Guverului si a doua cerere tot pentru fapte de coruptie" a spus Nica.

Potrivit acestuia, membrii comisiei au fost informati ca pot veni sa studieze dosarul de sapte volume, un dosar "destul de voluminos". "Am anuntat-o si pe doamna Elena Udrea sa vina insotita de avocat, cu mandatul avocatial in vigoare ca sa vina sa studieze dosarul si astazi si maine. S-a stabilit un program pana la ora 16.00 pentru ca este securizat", a mai precizat vicepresedintele comisiei.

Dupa consultarea dosarului, comisia va lua o decizie cu privire la solicitarile justitiei intr-o sedinta speciala care va avea loc vineri, la ora 11.30, a spus Nica.

El a mentionat ca membrii comisiei vor discuta fiecare capat de cerere de incuviintarea a urmaririi penale, retinere si arestare, vor fi cate trei buletine de vot, iar plenul va fi probabil miercuri. "Daca nu va fi cvorum (la comisie-n.r.), vom face o cerere catre Biroul permanent pentru a cere un nou termen, probabil pentru luni, motivat de faptul ca nu am putut incepe sedinta", a adaugat Nica.

Ciprian Nica a mai declarat ca pe una dintre cereri s-a gresit numele Elenei Gabriela Udrea, fiind numita Mihaela, dar ca acest lucru nu este o problema avand in vedere notorietatea persoanei doamnei Udrea.

DNA a cerut marti ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Elena Gabriela Udrea, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru luare de mita, in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei, spalare de bani in forma continuata si fals in declaratii de avere in forma continuata, cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

De asemenea, procurorul sef al DNA a transmis referatul cauzei ministrului Justitiei, pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile in virtutea functiei si spalare de bani in forma continuata.

Potrivit ordonantei procurorilor, infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere sunt in legatura cu scoaterea Vilei Sabarel din Eforie Sud (suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA si vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrari de renovare la acelasi imobil, cumpararea si intabularea acesteia si a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, "pentru a ascunde beneficiarul real si pentru a evita justificarea resurselor financiare".

Citeste si:
Procesul de extrădare al Elenei Udrea din Bulgaria are loc marți
Procesul de extrădare al...

Faptele legate de pretinderea si primirea unor foloase necuvenite au legatura cu exercitarea influentei in legatura cu derularea contractului de vanzare-cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala, sustin anchetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.