Senatorii au ratificat, luni, Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, potrivit caruia tara noastra acorda un imprumut de 150 milioane de euro R.Moldova.

Proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord a fost adoptat de Senat, in calitate de Camera decizionala, cu 138 de voturi "pentru". Senatorii au dezbatut proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova in procedura de urgenta, proiectul fiind sustinut in plenul Senatului de premierul Victor Ponta, scrie MEDIAFAX.

Prim-ministrul le-a cerut alesilor sa voteze proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de asistenta financiara rambursabila, afirmand ca R.Moldova trece printr-un moment dificil, din cauza sanctiunilor impuse de Rusia.

"La Camera Deputatilor absolut toate gruprurile politice au sustinut acest acord. Va rog, daca veti fi de acord, sa faceti acelasi lucru, absolut necesar pentru Republica Moldova. Este un moment extrem de dificil din punct de vedere financiar si bugetar pentru Republica Moldova, o situatie produsa, in primul rand, din cauza sanctiunilor impuse de Fedaratia Rusa, pentru ca Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE si s-a asociat tarilor europene privind pozitia fata de agresiunea Federatiei Ruse", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca situatia dificila a Republicii Moldova este cauzata si de problemele din sistemul bancar "care si in acesta perioada au o derulare judiciara".

Premierul a mai spus ca "este un moment in care Republica Moldova nu are nevoie de vorbe mari din partea Romaniei, ci are nevoie de un sprijin concret", apreciind ca decizia pe care senatorii o vor lua este "esentiala". "Cred ca este un moment in care, fara a castiga din punct de vedere financiar, Romania poate sa ajute in momente dificile", a spus Victor Ponta.

Potrivit premierului, imprumutul acordat Republicii Moldova se va face "cu o dobanda egala celei platite de statul roman". "Practic, nu pierdem nimic, nici nu castigam nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a sprijini", a mai spus Ponta.

Victor Ponta a mai afirmat ca acordarea transelor de imprumut este conditionata de incheierea unui acord intre Guvernul de la Chisinau si FMI, CE si Banca Mondiala. "Exista ca si conditie in acord pentru acordarea diverselor transe din imprumut ca Guvernul de la Chisinau va negocia si va incheia un acord cu FMI, CE si Banca Mondiala. Prima transa o eliberam acum in negocierii si urmatoarea transa la inceputul anului viitor, in conditiile in care Moldova va incheia deja un acord cu institutiile internationale", a precizat premierul.

Victor Ponta a mai spus ca impreuna cu ministrul de Finante a incheiat calculele pentru a doua rectificare bugetara din acest an, afirmand ca este a doua rectificare bugetara pozitiva si pentru anumite domenii se vor aloca pana la sfarsitul anului "mai multi bani decat toti cei 150 de milioane de lei pe care ii imprumutam Moldovei".

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Premierul a apreciat ca "ar fi fost un gest meschin din partea Romaniei sa spuna nu solicitarii de ajutor", afirmand ca este meritul intregii clase politice din Romania faptul ca "in acest moment dificil (tara noastra -n.r.) poate sa faca ceva concret pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului".

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost votat, saptamana trecuta, si de Camera Deputatilor, urmand sa ajunga la presedinte pentru promulgare.

Potrivit Acordului, Romania, prin Ministerul Finantelor, acorda Republicii Moldova o asistenta financiara rambursabila in suma de 150 milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la BNR. Destinatia imprumutului este finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistenta financiara rambursabila se va acorda in transe.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.