Presedintele Klaus Iohannis, care in discursul sustinut miercuri in Parlament a criticat Executivul si Legislativul pentru modul in care modifica legile, a spus ca mai mult de jumatate din legile adoptate de Parlament sunt acte de aprobare ori respingere a unor ordonante simple sau de urgenta.

"Cred ca felul in care se fac (legile-n.r.), dar mai ales in care se schimba legile in Romania este una din sursele profunde ale ineficientei acestor sisteme. Consecinta imediata a acestei stari de fapt a fost nu doar erodarea increderii in Parlament ci, mai grav, a increderii in lege, in general", a spus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere.

Mai mult, Iohannis a criticat si Guvernul, pentru numarul foarte mare de ordonante de urgenta, atragand atentia ca jumatate din activitatea legislativa a Parlamentului in prima sesiune a anului 2015 a fost de aprobare sau respingere a actelor Executivului, scrie MEDIAFAX.

"In prezent, in Romania sunt in vigoare aproape 14.000 de legi, ordonante si hotarari ale Guvernului. In 2015, dintre legile adoptate de Parlament, peste 50% sunt acte de aprobare sau respingere a unor ordonante simple sau de urgenta. Aceasta proportie este un bun indicator al modului in care arata relatia dintre puterea legislativa si cea executiva", a aratat presedintele.

El a mai spus ca nu ar folosi la nimic sa fie cautati vinovati pentru aceasta situatie.

”S-au succedat multe legislaturi, multe guverne, aceste practici s-au perpetuat in timp. Ce putem face astazi insa este sa fim responsabili si sa actionam in consecinta, fiecare in cadrul atributiilor, competentelor si cu legitimitatea proprie. Nu ne mai putem permite sa vorbim despre stabilitate si predictibilitate legislativa, in timp ce pe fond lucrurile raman exact la fel. Nu as dori sa ne intalnim din nou anul viitor sau peste doi ani si sa fac acelasi bilant al modificarilor legislative in domenii cheie. Abordari de tipul dam azi o lege si maine o modificam prin ordonanta trebuie sa dispara, nu ca o constrangere la adresa executivului, ci ca o dovada de responsabilitate in exercitarea competentelor. Sa spunem punct si de la capat. Acesta poate sa fie un moment zero, de la care sa porneasca recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului si ca fundament al relatiilor sociale. O legislatie flexibila, elaborata in directa legatura cu nevoile si asteptarile societatii, eliberata de populism si durabila in timp reprezinta fundamentul oricarui stat de drept si trebuie sa devina o prioritate a intregii clase politice. Parlamentul poate si ar trebui sa se plaseze in centrul unui demers de asanare, simplificare si sistematizare a legislatiei din Romania, care s-o faca mai coerenta, mai stabila si mai predictibila”, a mai spus seful statului, in discursul sustinut miercuri in Parlament.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

La sedinta plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, care a inceput cu o intarziere de cateva minute fata de ora prevazuta, au participat si premierul Victor Ponta si membrii Guvernului. La sedinta au fost prezenti 408 parlamentari, iar 141 de alesi au lipsit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.