Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca doua institutii europene s-au prabusit in aceasta perioada - Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen - si ca doreste sa stie care este planul Uniunii Europene in problema refugiatilor pentru ca acest proces sa nu se repete in anii urmatori.

Fostul presedinte al Romaniei a fost prezent, sambata, la Scoala de Vara a PMP, care are loc in statiunea Mamaia, unde a tinut un discurs in fata tinerilor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Traian Basescu s-a referit si la criza refugiatilor, spunand ca in acest caz s-au prabusit doua institutii europene, Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen.

"Cand am ajuns in situatia in care constatam ca s-au prabusit institutiile europene, institutii europene s-au prabusit, intelegeti, asta se intampla acum, sunt doua institutii care s-au prabusit: Acordul de la Dublin si Spatiul Schengen. Politicienii sunt tentati sa ascunda prabusirea institutiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetatean european, vreau sa stiu de ce nu au functionat institutiile. Acordul de la Dublin, care obliga statele membre ca, atunci cand au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, sa le trimita in punctul pe unde au intrat in Uniunea Europeana, acest Acord de la Dublin nu mai functioneaza. Securitatea Spatiului Schengen - pai, Romania nu a fost buna, iar Spatiul Schengen se demonstreaza a fi o strecuratoare, intra cine pe unde vrea si cum vrea si cat vrea"
, a declarat Traian Basescu.

El sustine ca refugiatii ajung in Uniunea Europeana prin Spania, Italia si Grecia, tari care au probleme de mai multi ani in a aplica legislatia UE.

"Este o varianta pentru refugiati, din Maroc prin Spania si nu e de azi, nici de ieri. O alta varianta este din Libia in Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa pana in centrul Africii. Au traseu Siria-Turcia-Grecia. (…) Si in ultima vreme au aparut tentative tot mai multe si dinspre Turcia pe Marea Neagra catre Romania, dar in Romania reusim sa-i oprim. Cei care indeplinesc conditiile sa primeasca azil, primesc azil, cei care nu le indeplinesc sunt trimisi inapoi. Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile in a nu reusi sa aplice legislatia Uniunii Europene. Anul acesta constatam ca s-au prabusit doi piloni care protejau Uniunea Europeana de o migratie necontrolata, Acordul de la Dublin si capacitatea Spatiului Schengen de a-si indeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii", a afirmat Basescu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El a spus ca ar dori sa stie care este planul Uniunii Europene in privinta refugiatilor pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete.

"Anul asta ati vrea voi sa primesc o mie sau sapte mii de refugiati. Care este planul Uniunii Europene ca la anul sa nu imi mai dati sapte mii? Care este planul Uniunii Europene ca peste doi ani sa nu imi mai dati sapte mii sau 30.000? Pentru ca in momentul de fata politicienii europeni nu fac nimic altceva decat, in mod demagogic, sa planga de mila refugiatilor. Si eu plang. Problema este eu, cetatean european, vreau sa stiu ce fac cei care plang de mila refugiatilor pentru ca acest proces sa fie stopat la anul. Cat timp vom imparti milioane de oameni de alta religie decat noi? Cati ani? Care este planul Uniunii Europene ca la anul sa nu mai avem acest flux?", a conchis Traian Basescu.

Traian Basescu nu este la prima critica la adresa institutiilor europene. De la amplificarea crizei refugiatilor, fostul sef de stat a avut mai multe iesiri publice prin care a acuzat "nesabuinta" UE si a spus ca Romania nu ar trebui sa accepte primirea refugiatilor, pentru ca nu are capacitatea integrarii acestora si pentru ca "nu este pregatita pentru un salt in riscurile de securitate".

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Vineri seara, la B1Tv, Traian Basescu declara ca valul de refugiati reprezinta al doilea risc ca magnitudine dupa al doilea Razboi Mondial si ca "nu exista serviciu secret in lume care sa poata garanta ca un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak, Orientul Mijlociu si Afganistan nu sunt finantati de Statul Islamic".

Romaniei i-ar reveni sa primeasca 6.937 de refugiati, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost intocmit de lideri europeni in vederea distribuirii a 160.000 de refugiati pe continent, scria site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocand un document "divulgat" in presa.

Premierul Victor Ponta declara, joi, la Romania TV, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit caruia Romania ar urma sa preia 7.000 de imigranti, ca nu exista la Guvern niciun document oficial cu privire la aceasta cifra.

Citeste si:
Tavanul unui restaurant din Brăila a căzut în toiul nopții. Panică...
Tavanul unui restaurant din...

Intrebat despre articolul jurnalistilor britanici, care vorbeau despre un plan potrivit caruia Romania urmeaza sa preia 7.000 de imigranti, peste numarul de 1.785 deja convenit, Victor Ponta a infirmat informatiile: "Asta a aparut intr-un ziar din Marea Britanie. Nu exista la Guvernul Romaniei niciun fel de document referitor la aceasta cifra".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.