Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Legea pensiilor de serviciu pentru militari a fost adoptata la 30 iunie de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, cu 289 voturi "pentru", 13 abtineri si un vot impotriva.

Actul normativ prevede ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii.

Legea mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala, sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Acordarea pensiei anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere. Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor, scrie MEDIAFAX.

La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15 % in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, mai prevede textul legislativ.

Vicepremierul Gabriel Oprea a spus, la dezbaterile din Camera Deputatilor, ca Romania se bazeaza pe militari si ei trebuie sa stie ca se "pot baza pe tara noastra".

"Cand suntem la greu, ne bazam pe militari si militarii trebuie sa stie ca se pot baza pe Romania. Acesta este mesajul pe care vrem sa-l transmitem. Asigurarea unei pensii corecte este un gest de solidaritate, pe care societatea il aproba si il sutine. Haina militara se imbraca prin vocatie, militarii nu o fac pentru pensii, nu cer cresteri de salarii, pensii, privilegii. De aceea, aceasta lege este importanta pentru Romania. Aceasta lege spune care este locul militarilor si armatei in randul institutiilor statului, spune ce statut ne dorim in cadrul NATO. Militarii trebuie respectati de societate. Legea este o recunoastere a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii"
, a spus Oprea.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Ministrul Apararii Mircea Dusa a aratat ca prin aceasta lege se repara nedreptatile facute militarilor. "Reparam nedreptatile facute militarilor. Drepturile de pensie ale militarilor sa fie cuantificat corect si fara suspiciuni. Proiectul a fost facut cu consultarea speciaistilor, rezervistilor si asigura cadrul juridic stabil pensiilor militarilor, indreapta discriminarile facute in legislatie intre militari. Va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Odata cu adoptarea acestui proiect se asigura stabilitatea securitatii nationale", a spus Dusa.

Proiectul de lege initiat de Guvern a fost votat si de Senat, prima Camera sesizata, in 29 iunie, fiind inregistrate 119 voturi "pentru", un vot"impotriva"si doua abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.