Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la BNR, ca inca analizeaza noul Codul Fiscal pentru a vedea daca acesta trebuie promulgat, el adaugand ca ca simpla scadere a taxelor nu garanteaza cresterea economica si nu ne permitem "experimente economice".

"As putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea il analizez, pentru a decide asupra oportunitatii promulgarii sale. Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca n-ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta. O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", a declarat presedintele Klaus Iohannis, prezent la BNR, cu ocazia lansarii emisiunii numismatice „150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand”.

Presedintele a precizat ca, in contextul actual, atat economic cat si geopolitic, se impun abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice, si echilibre economice. "Situatia cu care se confrunta Grecia in acest moment este, fara indoiala, una cu adevarat dificila. Insa, in ultima vreme, prea des si parca prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degraba, in aceasta etapa post-criza, Grecia ne-a dezvaluit un model economic sustinut decenii de-a randul prin deficite si datorie publica. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund iar economia ne arata ca solutiile politice miraculoase nu exista" a mai spus seful statului.

Iohannis a facut apel la responsabilitate, afirmand ca "istoria recenta arata ca nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumatati de masura, mai ales cand acestea atenteaza la aspiratiile noastre de libertate si prosperitate pe termen lung".

In context, presedintele a spus ca este nevoie sa se renunte la cateva iluzii, cum ar fi aceea ca dezvoltarea se poate obtine pe deficite sau datorie publica: "Devine imperativ sa renuntam la cel putin cateva iluzii: in primul rand, iluzia ca prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica, rostogolita continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia ca politicile monetare si fiscale pot compensa absenta reformelor reale; nu in cele din urma, iluzia ca odata ce prosperitatea a fost obtinuta, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund gresit. De aici si nevoia pentru o noua abordare, una bazata pe responsabilitate si principii sanatoase"

Iohannis a amintit si de necesitatea de a elimina birocratia, precizind ca "povara reglementarilor afecteaza functionarea mediului de afaceri, iar fenomenul coruptiei poate submina subtil si sigur dezvoltarea economica"
, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Economia pare construita, in continuare, in jurul bugetului de stat, ceea ce explica de ce romanii asteapta ca multe lucruri sa vina, in continuare, de la stat sau prin intermediul statului, a mai spus presedintele, insistand asupra nevoii de a regandi rolul statului, prin intarirea prezentei sale institutionale si restrangerea prezentei sale economice.

"Cred ca a venit vremea maturitatii, a schimbarilor de paradigma si a reformelor duse pana la capat. Romania are astazi nevoie, poate mai mult ca niciodata, de o noua perspectiva, de un nou model de dezvoltare, unul durabil, construit pe bazele sanatoase ale competitivitatii si libertatii economice. Totodata, trebuie sa pastram si sa protejam progresele de pana in prezent, caci acumularile prezentului ofera sansele performantelor viitoare, cele pe care cu totii ni le dorim", a conchis seful statului.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.