Guvernul roman a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii cazurilor trimise in instanta, insa nu a facut o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resurse umane si instrumente necesare bunei implementari, potrivit Raportului Departamentului de Stat.

In Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici in materie de drepturile omului" se mentioneaza ca noul Cod Penal aplicat in Romania include o serie de inconsecvente.

"In luna februarie, Guvernul a pus in aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala in scopul reducerii numarului de cazuri trimise in instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, insa autoritatile nu au achizitionat inca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente intre categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertatti; judecatorul de caz, care, conform legii, trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati. Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau in dezbatere in Parlament", se arata in Raportul Departamentului de Stat american.

Totodata, in document se mentioneaza ca in cursul anchetei si in rechizitorii procurorii pot dezvalui probe, inclusiv probe obtinute in urma interceptarilor, iar in multe cazuri mass-media a prezentat aceste informatii, in special in cazurile de coruptie, unii judecatori plangandu-se ca mediatizarea excesiva a acestor cazuri i-a impiedicat pe inculpati sa beneficieze de un proces echitabil, scrie MEDIAFAX.

"Dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala si ca urmare a unei decizii CEDO, Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat un nou ghid de comunicare a magistratilor cu presa, stabilind limite in cazul informatiilor pe care procurorii le pot dezvalui pe parcursul anchetei", se mai precizeaza in raportul Departamentului de Stat american.

In acelasi document se mai arata ca, in general, Guvernul a respectat independenta sistemului judiciar, insa nu a asigurat suficient personal, spatiu si echipament necesare pentru a permite sistemului judiciar sa functioneze rapid si eficient, ceea ce a dus la procese excesiv de lungi.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

"Un raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), facut public in luna ianuarie, mentiona ca, desi Guvernul a respectat Constitutia si rolul si hotararile Curtii Constitutionale, nu si-a respectat pe deplin angajamentul de a adopta masuri anticoruptie si de a proteja sistemul judiciar de atacuri", mai mentioneaza raportul pe anul 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.