Presdintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea Art. 96 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care prevede ca reprezentantul elevilor va avea drept de vot in sedintele Consiliului de Administratie din licee si din unitatile postliceale.

Legea a fost adoptata de Senat, pe 15 aprilie, si modifica Legea educatiei nationale nr. 1/2011, astfel incat reprezentantul elevilor sa aiba drept de vot in sedintele Consiliului de Administratie din licee si din unitatile postliceale. Potrivit propunerii, reprezentantul elevilor in Consiliile de Administratie ale unitatilor de invatamant din ciclul liceal si postliceal trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, respectiv sa aiba 18 ani.
In acest sens, elevii isi vor desemna democratic reprezentantul, in acest for de decizie.

In cazul unitatilor de invatamant care nu au ciclu liceal, este firesc ca reprezentantul elevilor sa aiba statut de observator, se precizeaza in expunderea de motive la propunerea legislativa. Initiatorii precizeaza ca, desi in actuala lege a educatiei se arata clar ca la sedintele Consiliului de Administratie al unitatilor de invatamant participa si reprezentatul elevilor, cu statut de observator, aceasta norma nu a fost aplicata corespunzator, iar la nivelul scolilor gimnaziale, reprezentantul elevilor nu a mai fost invitat, situatia repetandu-se si la nivel liceal, relateaza MEDIAFAX.

Parlamentarii dau si date statistice, precizand ca, desi legea nr. 1/2011 este in vigoare de trei ani, in doar 326 de unitati de invatamant (32,56%) reprezentantul elevilor participa la sedintele Consiliului de Administratie, in 218 unitati participa partial iar in 455 de unitati de invatamant ( 45,45% ) nu participa deloc. Astfel, doar in 54,33% din unitatile de invatamant se respecta legea.

Parlamentarii arata ca, prin participarea a sedintele Consiliilor de Administratie, elevii dobandesc experienta in domenii precum finante, buget, resurse umane si management si creste, de asemenea, gradul de responsabilizare sociala a elevilor. Propunerea legislativa a fost semnata de deputati si senatori de la PSD, PDL, PNL, PPDD, UDMR, PC-PLR si independenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.