Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, joi, dupa semnarea protocolului de colaborare politica si parlamentara cu PSRO, ca PNL nu si-a propus termene pentru formarea unei majoritati pentru caderea Guvernului Ponta si nu doreste ca presedintele Iohannis sa-i faca aceasta majoritate.

"Evident ca nu ne-am propus termene pentru cand vom avea o majoritate. Guvernul nu poate fi schimbat decat in mod democratic si, desigur, vom discuta cu toate fortele politice cu care suntem in Parlament, cu exceptia PSD, si cu parlamentarii independenti pentru a crea aceasta majoritate democratic. Nu ai cum sa dai jos altfel Guvernul, suntem o tara a UE", a spus Blaga, intrebat in legatura cu numarul parlamentarilor necesari pentru a construi o majoritate.

El a adaugat ca PNL este in parteneriat cu presedintele Klaus Iohannis, dar ca este treaba PNL sa-si creeze o majoritate parlamentara, si nu a presedintelui Romaniei. "PNL este in parteneriat cu presedintele Klaus Iohannis, am sprijinit programul sau «Romania lucrului bine facut», dar, pe de alta parte, este treaba PNL sa-si creeze o majoritate, nu a presedintelui Romaniei", a aratat Blaga. "Nu ne asteptam si nici nu ar fi de dorit sa ne faca majoritatea Klaus Iohannis, nu dorim acest lucru, ar insemna ca nu s-a schimbat nimic in tara in 16 noiembrie", a mai spus Blaga.

Intrebat daca si Klaus Iohannis sprijina PNL, avand in vedere ca guverneaza cu PSD, Blaga a afirmat ca presedintele nu guverneaza, ci respecta Constitutia, aratand ca acest Guvern are, din punctul de vedere al regulilor democratice, majoritate in Parlament, iar presedintele Romaniei colaboreaza atat cat este necesar cu premierul, relateaza MEDIAFAX. "Nu mi-as dori sa vedem din nou discutii de genul: cine merge la Bruxelles sau alte teorii de genul asta, pentru ca ne-am saturat cu totii, s-a saturat si natia de astfel de discutii sterile si uneori inutile", a adaugat Blaga.

Blaga a mai aratat ca a trimis programul de guvernare al PNL si UDMR, grupului minoritatilor si UNPR. "Domnul Oprea a spus ca il sprijina pe Victor Ponta si nu PSD. Pas cu pas. Lucrurile sunt in evolutie", a adaugat Blaga. Presedintele PSRO, Mircea Geoana, a aratat ca presedintele Romaniei nu a avut legatura cu semnarea protocolului dintre PSRO si PNL si ca este o discutie intre partide si parlamentari. "Am trait si momentul 2004 si 2009 cand Traian Basescu pur si simplu a siluit democratia romaneasca si si-a creat cu mijloace totalmente nedemocratice si neconstitutionale majoritati dupa placul sau. Faptul ca noul presedinte procedeaza diferit este de aplaudat. Nu este treaba presedintelui sa faca si sa desfaca majoritati in Parlament, este problema noastra, a partidelor, a parlamentarilor sa faca acest lucru", a adaugat Geoana.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

PNL, reprezentat de Vasile Blaga, si PSRO, reprezentat de Mircea Geoana, au incheiat, joi, un protocol de colaborare politica si parlamentara care isi propune formarea unei majoritati parlamentare in perspectiva adoptarii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Potrivit protocolului, PNL si PSRO isi propun sustinerea investirii unui nou guvern si formarea unui Consiliu Consultativ cu reprezentanti din ambele forte politice cu scopul de a dezbate problemele politice de pe agenda si de a conveni pozitii comune ale celor doua partide. In protocol se precizeaza ca se va institui un mecanism de cooperare parlamentara pentru stabilirea unor pozitii comune privind sistemul electoral, finantarea partidelor, modificarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala. Durata protocolului se intinde pe perioada actualei legislaturi parlamentare, cu posibilitatea de prelungire pentru legislatura 2016-2020.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.