Bogdan Aurescu a declarat, joi, ca propunerea Romaniei de creare a unor platforme de dialog Security Trusts poate genera un mediu de incredere si poate creste conditiile de securitate dincolo de vecinatatea UE, subliniind ca e nevoie de construirea unei centuri de securitate in jurul Europei.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, joi, ca Romania propune crearea unor platforme de dialog pentru construirea increderii: Security Trusts, deoarece "prin dialog se poate solutiona orice divergenta de opinie", relateaza MEDIAFAX. "Avem nevoie de consolidarea increderii si de un dialog functional. Asta nu presupune neaparat acceptarea obiectiilor celuilalt (...) Dificultatile cu care ne confruntam in ultimii ani in procesul de avansare cu succes si cu un grad de eficienta, noi dorim spre 100% (...) in relationarea cu statele din vecinatate, rezulta din lipsa unui dialog politic complex, sigur alaturi si de alti factori, dar un dialog politic complex care sa urmareasca aplanarea tensiunilor inca din fazele incipiente de evolutie a acestora. In contextul in care asistam la o proliferare a nucleelor de instabilitate, trebuie sa recunoastem ca suspiciunea guverneaza de multe ori atmosfera din vecinatatea largita a UE. Iata de ce increderea este elementul pe care noi am dorit sa ne concentram", a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la cea de-a doua sesiune a dezbaterilor "Dialoguri@MAE", cu tema "Contributia Romaniei la modernizarea Politicii Europene de Vecinatate si la abordarea UE privind Parteneriatul Estic".

El a spus ca trebuie creat "un mediu sigur, stabil si prosper langa frontierele noastre", "prin construirea unui climat de incredere, prin eliminarea suspiciunilor". "Pentru aceasta insa trebuie sa urmarim angajarea vecinilor, trebuie sa construim o zona de incredere si securitate in jurul partenerilor care sunt inclusi in politica europeana de vecinatate in cadrul unui spatiu contiguu de la Oceanul Atlantic prin Nordul Africii, trecand prin Orientul Mijlociu, vecinatatea estica pana in nordul continentului european", a spus Aurescu, adaugand ca Romania a prezentat spre dezbatere acest concept al platformelor de dialog permanent, care ar urma sa fie create in vederea abordarii provocarilor de securitate.

Aceste Security Trusts "pot genera un mediu de incredere si pot creste conditiile de securitate si dezvoltare intr-un areal care va merge dincolo de vecinatatea imediata a UE", a afirmat seful diplomatiei romane, subliniind faptul ca "realitatea arata ca avem nevoie de construirea unei adevarate centuri de securitate in jurul nostru dar nu doar prin intermediul vecinilor ci si prin intermediul vecinilor vecinilor nostri".

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Ministrul Afacerilor Externe a punctat faptul ca problemele care au generat slabirea conditiilor de securitate din jurul Europei "provin de fapt din zona vecinilor vecinilor nostri", dand ca exemplu valurile de imigranti din Marea Mediterana, dinspre nordul Africii. "Situatia este data de faptul ca statele membre din sud sunt supuse unei presiuni migratorii imense, imposibil de gestionat fara solidaritate la nivel european si chiar mai larg. Dar asta inseamna de fapt tratarea efectului. UE trebuie, in timp ce trateaza efectul, sa se uite si la sursa problemei. Sunt state membre ale UE care deja spun ca una dintre cauze este lipsa dezvoltarii in nordul Africii", a sustinut Aurescu, subliniind ca aceste platforme politice trebuie sa dezvolte "un mediu adecvat, care sa descurajeze treptat valul imigrationist", instrumentele fiind politice, economice, sociale, de securitate si de logistica.

Citeste si:
VIDEO Ofensiva ucraineană la Marea Neagră continuă. Momentul când o...
VIDEO Ofensiva ucraineană la...

Principalul obiectiv al acestor Security Trusts consta " in imbunatatirea mediului de securitate in regiuni unde UE nu-si poate atinge obiectivele in planul apropierii politice sau economice atat de usor sau unde nu este oportun sa promovezi o astfel de politica", a afirmat Aurescu, explicand ca platformele se pot focaliza pe vecinatatea imediata a UE dar si pe segmentul vecinilor, inclusiv cu potentiala implicare a unor actori globali interesati sa sustina climatul de pace si securitate in aceste zone.

"Noi am propus in cadrul dezbaterii de la nivelul UE trei platforme de dialog: una privind Marea Neagra si Caucazul, una referitoare la zona Golfului si a Orientului Mijlociu si o alta pentru Africa subsahariana. Aceste platforme de dialog nu includ o dimensiune militara (...) au in vedere o serie de formate multidimensionale cu actorii in cauza, principalul obiectiv fiind aducerea la aceeasi masa a tuturor celor interesati pentru a aborda intr-o maniera transparenta temele de convergenta, temele de divergenta cu scopul de a ajunge la un numitor comun in ce priveste zonele de interes comun in regiunea respectiva, a explicat ministrul de Externe, adaugand ca pe aceste platforme politice se pot lansa si proiecte concrete. El a mai spus ca platformele reprezinta "un model dictat de realitatea imediata" si pot duce "la identificarea impedimentelor, cresterea increderii si gasirea de solutii".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.