Deputatul PNL Cristina Pocora a precizat, marti, ca liberalii nu sustin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari si a cerut PSD sa promoveze si cresterea alocatiei pentru toti copiii la 200 de lei, acuzandu-l pe premierul Ponta de ”duplicitate si lasitate”.

Pocora arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX ca, ”desi este foarte adevarat ca indemnizatiile si pensiile parlamentarilor romani sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, in acelasi timp, insa, la nivelul Uniunii Europene media alocatiei de stat pentru copii este de 210 euro, in vreme ce in Romania alocatia unui copil este de doar 9 euro, cifra care plaseaza tara noastra in coada listei la nivel mondial”.

”Daca tema pensiilor parlamentarilor este necesara si impune o rezolvare, atunci cel putin la fel de necesara, dar mai urgenta este marirea alocatiei pentru copii. PNL nu sustine propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari si considera ca majorarea alocatiilor este ceea ce ar trebui sa-i preocupe intai pe alesi, inainte de propriile beneficii. Prin urmare, cer majoritatii controlate de PSD ca, pe langa legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, sa promoveze si cresterea alocatiei pentru toti copiii la 200 de lei”, afirma deputata liberala.

Potrivit Cristinei Pocora, ”Victor Ponta si PSD dau inca o data dovada de duplicitate”. ”Dupa ce anul trecut, prim-ministrul declara ca nici el, nici partidul pe care il conduce nu sustin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de catre deputatii PSD”, arata aceasta. Pocora il acuza pe premierul Ponta si de ”lasitate”. ”Seful PSD este plecat din tara chiar in ziua in care partidul pe care il conduce discuta legea pensiilor speciale pentru parlamentari. La fel a fugit de responsabilitate si in martea neagra. Si la fel a procedat in cazul Rosia Montana, cand a declarat ca in calitate de prim-ministru sustine exploatarea, dar in calitate de deputat va vota impotriva”, a aratat ea.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizand ca pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate si ca proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opozitie.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opozitie. El a aratat ca prin acest proiect "se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile".

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

"Acest proiect este initiat de peste 250 de deputati si senatori si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taierea pensiilor si a salariilor. Formula de calcul este o formula usoara, care a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0.55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. Ea rezulta in acest sens nivelul indemnizatiei din produsul de acest procent de 0,55% si numarul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 cat este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci daca ai stat mai putin de 6 uni de zile nu beneficiezi de aceasta suma. Si in Parlamentul European este aceasta practica. Noi ne-am inspirat din aceasta lege a PE si deci este de la un mandat pana la 3 mandate. Daca sunt peste 4 mandate, nu mai conteaza", a explicat Daea.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

El a mai aratat ca, in prezent, indemnizatia de parlamentar "nu este purtatoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectata prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune in acord lucrurile".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.