Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost dus, vineri seara, in arestul central al Politiei Capitalei din cel al Politiei Constanta, dupa ce a fost arestat preventiv, joi, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii.

Mazare a stat, de joi dupa-amiaza, dupa pronuntarea deciziei de arestare in cazul sau, de instanta suprema, in arestul Politiei Constanta. Vineri seara el a fost adus la arestul Politiei Capitalei, unde ar urma sa isi petreaca restul perioadei de detentie. Instanta suprema a decis definitiv, joi, ca primarul Constantei, Radu Mazare, sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, astfel, contestatia procurorilor impotriva deciziei de cercetare in libertate a primarului Constantei din 18 martie. In acest caz a fost arestat preventiv si omul de afaceri Sorin Strutinsky, care este deja incarcerat, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.

Radu Mazare a fost trimis in judecata, vineri, de DNA Constanta intr-un alt dosar, in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro. In dosarul in care a fost arestat joi, Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 - 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate. Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, mai spun procurorii.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

Mazare mai este acuzat ca, in perioada noiembrie 2006 – 2013, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane de lei. In perioada noiembrie 2008 - 2012, in aceeasi calitate, Mazare a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si o societate comerciala la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc. In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky, arata anchetatorii.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. In prezent, omul de afaceri este arestat si judecat in dosarul de trafic de influenta in care este acuzat ca a primit aproximativ 2 milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.