Romania propune elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, ministrul de Externe Bogdan Aurescu sustinand ca actuala strategie, care dateaza din 2003, nu mai corespunde situatiei de securitate din jurul UE.

Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema securitatii flancului estic al NATO, ca MAE a transmis deja o propunere cuprinzatoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avand in vedere riscurile majore din vecinatatea noastra, din estul, dar si din sudul UE, Romania considera ca este utila elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, pentru ca actuala strategie, creata in 2003, nu mai corespunde, in acest moment, cu evolutia situatiei de securitate din jurul UE. Sunt evolutii semnificative din 2003 si pana in prezent si UE nu isi poate afirma credibil rolul de actor global, furnizor de securitate, decat daca reuseste sa fie activa si sa stabilizeze spatiile invecinate. MAE a transmis, deja, o propunere cuprinzatoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate”, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, in conditiile actualelor amenintari si provocari, problemele in plan bugetar aparute la nivelul unor state europene, reprezinta o disfunctionalitate semnificativa, a carei contracarare se impune "cu unitate, hotarare si viziune”. Aurescu a subliniat ca saptamana viitoare va face o prezentare detaliata la MAE a propunerilor privind noua strategia de securitate a UE.

"Necesitatea revizuirii strategiei de securitate a UE rezulta din evolutiile din mediul de securitate din jurul nostru. Daca NATO a adoptat un nou concept strategic dupa 10 ani, UE din 2003 nu si-a adaptat si updatat strategia de securitate. Sunt evolutii care trebuie luate in considerare in ceea ce priveste politica de securitate si aparare comuna a UE, cum ar fi contributiile pe care le au misiunile civile si militare ale UE”, a explicat Bogdan Aurescu, care a adaugat ca Romania este unul dintre principalii contributori la misiunile civile si militare ala UE.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Acesta a sustinut ca in strategia revizuita de securitatea a UE ar trebui cuprinse si aspecte care tin de securitatea energetica si cibernetica, dar si politicile europene de vecinatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.