Camera Deputatilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea ca revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventiva, retinere trebuie sa fie motivata ”in fapt si in drept”.

Deputatii au votat 186 voturi pentru, 108 abtineri si 4 voturi impotriva, insa este vorba de o lege organica si era nevoie de 198 de voturi favorabile. Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a spus, dupa vot: „Dumnezeu spune sa te feresti de prieteni, ca de dusmani are cine”.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca UDMR considera ca majoritatea prevederilor regulamentului erau acceptabile, dar ca s-a limitat dreptul la cuvant al deputatilor:„Dreptul la cuvant ne-a fost taiat, noi ne-am inteles. Nu este in interesul parlamentarismului si politica de pumn in gura a majoritatii nu a dat roade de data aceasta”.

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a spus ca regulamentul a fost respins din cauza unei” incapatanari” de a amana aceasta dezbartere pentru o saptamana. ”Din pacate, s-a respins regulamentul din cauza unei incapatanari de amana dezbaterea cu o saptamana dezbaterea a fost jenanta, nimeni nu a inteles despre ce este vorba, e pacat de partile bune, suntem dispusi sa ne asezam la masa sa discutam”, a spus Orban, scrie MEDIAFAX.

Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a apreciat ca motivele invocate de deputatii UDMR si PNL care s-au abtinut la vot reprezinta ”doua incercari jenante de a sustine motive care nu exista”.

Nu s-a dorit transparenta pentru ca nu v-a impiedicat nimeni sa vorbiti, n-ati dorit ca deciziile CC sa fie prinse si nici transparentizarea procedurile in cazul cererilor justitiei. Este un santaj minor, mi-ati votat doar doua din cinci. Vom relua discutiile, nu a fost duse la bun sfarsit pentru niste ambitii stupide”, a spus Neacsu.

Acest vor are loc dupa ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentara, eliminand faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuie sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate ”in fapt si in drept”, punand in acord cu decizia CC.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Regulamentul respins mai prevedea si termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat Comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

O modificare a regulamentului care a cazut la vot prevedea ca presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.

Regulamentul instituia si ora primului ministru odata pe luna, la inceptul fiecarei luni calendaristice, iar faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine 1% din indemnizatia bruta.

Reprezentantii PNL au criticat, in timpul dezbaterilor, modificarile la regulament, viceliderul grupului Tinel Gheroghe aratand ca acestea sunt ”ca in gimnastica impuse de PSD”, aratand ca prevederea privind revocarea presedintelui nu apartine PNL, ci PSD. El a aratat ca PNL sustinea ca asupra cererilor de arestare preventiva si de retinere sa fie dat un vot deschis, nu secret.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

Ludovic Orban a spus ca PNL nu a cazut niciodata de acord cu articolele care se refera la procedurile de imunitate parlamentara si la revocarea presedintelui Camerei. Presedintele Camerei Valeriu Zgonea a afirmat, insa, ca modificarile regulamentului arata o vointa politica si ca sunt doar doua cazuri in care nu exista consens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.