Conducatorii ANRP sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despagubire, fara sa aiba insa vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind astfel intr-o situatie ridicola, se arata in memoriul inmanat premierului Victor Ponta.

Acestia precizeaza ca au sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane, cat timp plata amenzilor afecteaza patrimoniul individual.

In document se arata ca, in mai 2012, la instalarea noii conduceri a ANRP, existau peste 8.000 de procese initiate de catre persoane nemultumite fie de neefectuarea platilor despagubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despabuire si care, pentru a constrange institutia sa achite sumele deja stabilite ca despagubire sau sa emita titluri de despagubire, au cerut instantelor amendarea conducatorilor responsabili.

Astfel, este solicitata amendarea presedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor, in conditiile in care in intervalul mai 2011-iunie 2013, nu a fost emis niciun astfel de titlu, si a vicepresedintelui responsabil cu aplicarea legislatiei in domeniu, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a alocat in ultimii cinci ani decat 20-25% din suma necesara acordarii despagubirilor, iar din 2012 conturile ANRP au fost permanent blocate prin executari silite, scrie MEDIAFAX.

Conducerea ANRP a DEMISIONAT! Ponta: Au dreptate sa nu mai lucreze

Sefii ANRP apreciaza ca, in cadrul controlului judecatoresc, ar putea fi lesne constatat faptul ca nepuneea in executare a unor hotarari judecatoresti s-a datrat unor motive neimputabile conducerii, dar arata in acelasi timp ca, daca initial controlul judecatoresc avea doua etape, instanta de recurs fiind Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa modificarea legislatiei, in octombrie anul trecut, controlul este efectuat intr-o singura etapa, la curtile de apel, iar hotararile sunt definitive si executorii, judecarea fiind de aproape fiecare data in absenta celor vizati, sefii ANRP neputand fi prezenti personal la proces din cauza atributiilor de serviciu.

"In lipsa unei aparari atente, apare pericolul afectarii grave a intereselor patrimoniale personale, in conditiile in care eventuala amendare produce efecte asupra patrimoniului persoanei si nu asupra bugetului institutiei", reclama sefii ANRP.

Ei adauga ca poate lucrurile nu ar fi atat de grave daca prin hotararile de amendare ar fi realizata doar o constrangere a institutiei pentru aplicarea hotararii judecatoresti, iar amendarea ar fi stabilita pe zi de intarziere exclusiv pe viitor, pana la indeplinirea obligatiei, caz in care, chiar si amendati fiind, sefii ANRP ar avea posibilitatea, prin punerea in executare a hotararilor, sa indeparteze sau sa reduca efectele unei amenzi.

Potrivit acestora, discutiile avute deja cu reprezentantii Ministerului Justitiei, initiatorul modificarilor din toamna anului trecut, releva ca amendarea conducatorilor unei institutii a si fost gandita ca o modalitate de a-i constrange pe acestia "sa faca ceva", iar efectele unei constrangeri, si anume plata unei amenzi, nu pot opera decat pentru viitor. Ei arata insa ca, din nefericire, in practica recenta, dupa modificarea legislatiei, apare un fenomen periculos, cauzat de interpretari diferite ale modului in care poate fi stabilita amenda. Astfel, amenda poate fi aplicata chiar si daca obligatia a fost deja executata, dar pentru perioada anterioara.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Pe baza acestei judecati, au fost emise hotarari judecatoresti, definitive in prima instanta, cu amenzi de ordinul a zecilor de mii de euro desi obligatiile fusesera executate inainte ca instanta sa decida amendarea.

"Aducandu-va la cunostinta faptul ca, in acest moment, conducatorii ANRP sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 de procese, va rugam sa constatati ca ne aflam intr-o situatie practic fara iesire si ca, in conditiile actualei legislatii, riscam sa platim cu patrimoniul propriu, fara sa ni se fi atribuit vreo vinovatie, doar pentru ca legislatia este neclara. Pentru a sublinia ridicolul situatiei in care ne aflam, aratam ca ANRP, ca institutie, are posibilitatea sa invoce buna-credinta si sa ceara inlaturarea sau diminuarea unor penalitati stabilite de instante in favoarea reclamantilor, dar conducatorii ANRP nu au dreptul la un tratament egal cand vine vorba de amenzi stabilite in favoarea bugetului de stat. Cu alte cuvinte, daca dovedeste lipsa culpei, statul poate obtine diminuarea sau chiar inlaturarea sumei pe care trebuie sa o plateasca unui reclamant, dar conducatorul unei institutii nici macar nu poate solicita, pe acleasi considerente, reducerea cuantumului amenzii pe care o datoreaza statului. Pentru toate motivele mai sus aratate, avem sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane, atat timp cat plata unor astfel de amenzi afecteaza in mod direct patrimoniu individual. Consideram ca singurul mod in care ne putem apara interesele, atat timp cat exista o legislatie neclara si care poate fi interpretata in detrimentul nostru, este acela de a nu mai exercita functiile care atrag in mod automat un astfel de pericol, motiv pentru care va inaintam demisiile noastre", scriu presedintele si cei doi vicepresedinti ANRP.

Citeste si:
Dosar ANRP: Procurorii cer inchisoare cu executare pentru Alina...
Dosar ANRP: Procurorii cer...

Ei atentioneaza in acelasi timp ca demisiile lor nu rezolva fondul problemei si ca orice viitor conducator ANRP va fi in pericol ca, in cele 150 de procese, sa fie amendat fara vina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.