Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au petrecut, joi seara, la Berlin, mai bine de o ora printre cei aproximativ 300 de romani veniti din toate colturile Germaniei pentru a se intalni cu seful statului, Iohannis transmitandu-le ca vrea sa schimbe modul de a se face politica, in tara.

Presedintele Klaus Iohannis si-a incheiat, joi seara, vizita din Germania printr-o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din aceasta tara. Peste 300 de romani din Berlin dar si din alte orase germane, de la copii mici la persoane de peste 70 de ani, au venit la intalnirea cu seful statului organizata la sediul Ambasadei Romaniei.

Insotit de Carmen Iohannis, si de consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Leonard Orban, George Scutaru si Lazar Comanescu, presedintele Klaus Iohannis a sosit, la ora 18:00, la Ambasada de la Berlin, unde romanii il asteptau cu nerabdare. "Este o mare bucurie pentru mine sa pot sa fiu in aceasta seara aici, impreuna cu dumneavoastra. Este o intalnire mult asteptata, cel putin din partea mea", si-a inceput Klaus Iohannis discursul, moment in care romanii prezenti au exclamat si ei in cor ca intalnirea a fost mult asteptata "si din partea noastra", scrie MEDIAFAX.

Un alt moment emotionat din discurs a fost atunci cand seful statului le-a reamintit de votul din 16 noiembrie. "Anul trecut, pe 16 noiembrie, alaturi de celelalte comunitati din diaspora, ati facut posibil triumful democratiei. Nu ma refer la rezultatul in sine al alegerilor, ci la dovada vie ca fiecare vot conteaza, ca fiecare cetatean are un cuvant de spus si poate decide viitorul Romaniei", a spus Iohannis, afirmatie care a provocat aplauze puternice din partea romanilor prezenti la intalnire.

Klaus Iohannis le-a spus romanilor din Germania ca sunt ambasadorii Romaniei si prin tot ceea ce face construiesc "un renume al tarii noastre".

Presedintele le-a transmis ca este constient de faptul ca votul din noiembrie este "purtatorul unei mari sperante", astfel ca le-a comunicat cateva dintre lucrurile pe care si le-a asumat la inceput de mandat. "Prezenta mea aici este expresia aspiratiei spre o politica externa apropiata de cetatenii romani, oriunde s-ar afla acestia. Mi-am asumat o politica externa mai creativa, mai transparenta si mai activa, prin care sa valorificam oportunitati, sa consolidam relatii, sa ne facem mai bine auziti in lume. Vreau ca romanii, oriunde traiesc, sa fie mandri de modul in care sunt reprezentati in plan extern. Si imi doresc ca intarirea relatiilor cu celelalte state sa aiba consecinte practice pentru orice cetatean", a afirmat Iohannis.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Seful statului le-a vorbit romanilor din diaspora si despre situatia din Romania, dupa votul din noiembrie. "Pe de alta parte, in tara, am spus ca vreau sa schimbam modul in care se face politica. Sa inlocuim scandalul cu dialogul, sa depasim logica permanentului conflict si sa construim reguli durabile. Doar asa putem sa avem institutii eficiente si solide, care lucreaza pentru oameni. Doar asa putem ajunge in mod real la acea prosperitate si stabilitate care i-ar face si pe romanii plecati sa se intoarca candva acasa", a mai spus seful statului.

El le-a povestit romanilor ca isi doreste reguli noi de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, "mai riguroase si mai transparente", dar si o lege care sa asigure dreptul de vot al romanilor din strainatate".

"Imi doresc reguli noi pentru partidele politice, care sa incurajeze participarea, sa aduca politica mai aproape de cetatean. Dar, mai ales, imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al cetatenilor din diaspora. Garantarea conditiilor si gasirea unei solutii pentru ca toti romanii din diaspora sa isi poata exercita dreptul constitutional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare si voi urmari cu mare atentie mersul lucrurilor in Parlament", le-a promis Iohannis romanilor din diaspora.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Dupa discurs, Klaus Iohannis si sotia sa au fost asaltati de romanii care au dorit fie sa faca fotografii cu ei, fie sa le spuna pasurile sau sa le faca diverse cadouri simbolice. "Dati-mi un metru de aer si atunci va promit ca fac poza cu toti, vorbesc cu toti, semnez tot", a glumit Klaus Iohannis, in momentul in care invitatii l-au inconjurat, nerabdatori sa stea de vorba cu el.

Printre invitati s-au aflat si cunoscuti ai sotilor Iohannis cu care acestia au discutat, in romana si in germana, dar si primul parlamentar german nascut in Romania, Bernd Fabritius, si europarlamentarul PSD Ioan-Mircea Pascu.

O doamna in varsta de 70 de ani, originara din Falticeni dar stabilita de 15 ani la Berlin, a spus ca s-a gatit toata ziua pentru a veni sa-l vada pe presedinte. "Am venit cu tot dragul, am stat toata ziua si m-am gatit ca sa vin sa-l vad pe domnul presedinte pentru care am votat si prima data si a doua oara, si, desi sunt si eu la o varsta, am venit si la miting aici la ambasada ca sa vada ca sunt necesare mai multe camere de votat, mai multe stampile", a spus doamna, fosta asistenta medicala.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Un alt roman stabilit in apropiere de capitala germana a spus ca a venit, impreuna cu fratele sau, sa-i spuna presedintelui "pasurile" sale, cel mai important fiind cel al dreptului la vot pentru toti romanii care "si-au facut un rost afara".

Alti romani au dorit pur si simplu sa aiba amintire o fotografie cu presedintele sau cu sotia acestuia, in timp ce altii le-au urat sa aiba putere sa treaca "prin toate greutatile".

Presedintele a stat mai bine de o ora la intalnirea cu romanii.

La final, Carmen Iohannis a facut o fotografie si cu jurnalistii din delegatia romana de presa care l-a insotit in vizita oficiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.