Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, ca in calitate de sef al statului, "nu va uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi", facand apel sa se renunte la "schimbarile de fatada".

"Ca presedinte al Romaniei, pot sa afirm ca nu voi uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi", le-a transmis Klaus Iohannis parlamentarilor.

Klaus Iohannis a mai declarat ca o alta practica la care va trebui sa renuntam, daca vrem cu adevarat sa miscam lucrurile in Romania, este cea a schimbarilor de fatada, care acopera conservarea starii de fapt. "S-au mai facut in Romania cosmetizari de institutii sau mecanisme, pentru ochii publicului, dar care nu au condus la transformari reale. Daca avem taria sa recunoastem si acest lucru, vom face inca un pas inainte. Aparenta schimbarii care ascunde rezistenta la schimbare nu este o solutie. Mai devreme sau mai tarziu cei care o practica deconteaza politic la vot, pentru ca oamenii vad si inteleg aceste lucruri. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor!", a apreciat Iohannis, potrivit MEDIAFAX.

In ceea ce priveste proiectele care imbraca reforma institutiilor publice, presedintele Iohannis a afirmat ca "intreaga clasa politica trebuie sa reflecteze la rece daca alegerea dintr-un singur tur de scrutin a presedintilor de Consilii Judetene sau a primarilor a fost o decizie oportuna sau nu, si daca a adus administratia mai aproape de cetatean sau nu, daca a facut-o mai responsabila, mai reprezentativa, mai transparenta sau nu".

"Sa reflectam cu sinceritate asupra consecintelor votului pe lista sau votului uninominal, cum facem ca cetatenii sa fie mai bine reprezentati, cum crestem calitatea actului politic. Daca gandim sistemul electoral pornind de la asemenea deziderate vom putea oferi mai repede si mai temeinic raspunsuri", a aratat Iohannis.

Presedintele a mentionat ca si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scoasa din sfera populismului. "Suntem cu totii de acord ca actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat. Si ne dorim un Parlament mai mic. Dar nu pentru ca democratia este prea costisitoare, nu pentru ca un intreg corp legiuitor trebuie sanctionat sau blamat. Nu. Ci pentru ca dorim un Parlament mai eficient si mai reprezentativ", a afirmat Klaus Iohannis, adaugand ca "soliditatea democratiei depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-si recastiga rolul si increderea publicului".

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Klaus Iohannis s-a referit si la votul romanilor din diaspora. "Am constatat ca exista vointa politica din toate partile. A gandi votul romanilor din diaspora in termenii avantajului sau dezavantajului electoral, de tipul cine cate voturi poate lua, asa cum s-a mai intamplat in trecut, este o capcana pe care cred ca avem intelepciunea sa o evitam", a spus Iohannis despre legislatia referitoare la votul romanilor din diaspora.

Potrivit lui Iohannis, "nu este rolul Presedintelui sa spuna care dintre solutiile tehnice este mai buna". "Pentru asta exista specialisti, iar pentru decizie exista vot. Dar, ca garant al drepturilor si libertatilor cetatenilor si ca mediator intre stat si societate, este datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tuturor romanilor este respectat, indiferent unde traiesc ei", a adaugat el.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.