Presedintele Klaus Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat, marti, Acordul politic pe tema incheierii unui acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

Ceremonia din Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a inceput cu intonarea imnului national.

Acordul a fost semnat mai intai de seful statului, Klaus Iohannis, urmat de liderii partidelor parlamentare. Au semnat, astfel, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu si prim-vicepresedintele Catalin Predoiu, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele PP-DD, Simona Man, scrie MEDIAFAX.

Iohannis: Astazi le aratam militarilor romani ca ii respectam!

Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent la semnarea acestui acord. El a semnat totusi, ulterior, Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare, dupa terminarea ceremoniei oficiale.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa primele consultari cu partidele parlamentare din mandat, pe tema finantarii Armatei, ca a propus pentru prima data in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intreg spectrul politic, pentru domeniul Apararii si ca a obtinut consensul formatiunilor politice, in acest sens.

"Am chemat astazi partidele la consultari pentru a le propune pentru prima data, in 25 de ani de la Revolutie, incheierea unui acord asumat de intregul spectru politic, pentru domeniul Apararii", a afirmat seful statului, precizand ca "a obtinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga nivelul de 2% din PIB in 2017". Klaus Iohannis a afirmat ca, mai mult, a propus ca acest nivel sa fie considerat un nivel minim, care sa fie pastrat pentru cel putin zece ani, pe perioada 2017-2027.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare mentioneaza "atingerea a patru obiective".

Primul obiectiv este "cresterea finantarii pentru aparare, astfel incat, la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB". "Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire", se precizeaza in Acord.

Un alt obiectiv il reprezinta "mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017‐2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB, iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestui procent in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma". "Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale a Armatei", se mai arata in document.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Al treilea obiectiv il reprezinta "garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minim 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani".

Ultimul obiectiv cuprinde "sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.