Klaus Iohannis, a declarat, la Alba Iulia, in cadrul festivitatilor organizate de Ziua Nationala, ca in calitate de presedinte al Romaniei isi propune redescoperirea, impreuna, a ideii de unitate nationala.

Iohannis a spus ca 1 Decembrie este o zi speciala pentru natiunea romana, fiind nu doar Ziua Nationala, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolica” in care se cuvine sa se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate nationala.

In 1918, Marea Unire a avut o expresie teritoriala si institutionala. A insemnat desavarsirea statului national, ca act de vointa al natiunii romane. La 96 de ani dupa acel moment, putem vorbi din nou despre unitate nationala, dar cu alte semnificatii. Suntem astazi o natiune de cetateni, care a aratat in fata intregii lumi ca pretuieste valorile democratiei, ca are curaj si ca isi doreste o schimbare”, a afirmat Iohannis. El a mai spus ca in calitate de presedinte al Romaniei isi propune redescoperirea, impreuna, a ideii de unitate nationala, mentionand ca acest lucru inseamna asumarea unor obiective nationale, actiunea comuna in atingerea lor si refacerea increderii.

Ca Presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna asumarea unor obiective nationale, inseamna actiunea comuna in atingerea lor si inseamna refacerea increderii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante”, a declarat Iohannis. El a precizat ca, in perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale, legate de locul ei in Europa si in lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectare la Europa prin infrastructura, precum si obiective nationale legate de educatie, de reformarea institutiilor publice care servesc cetatenii.

”Aniversarea a 100 de ani ne va gasi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci si cu etape deja parcurse in atingerea lor. Pentru asta insa e nevoie inainte de toate de inca un lucru: de redescoperirea increderii. Suspiciunea permanenta, indoiala, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii, mai ales in ultimii ani. Ne-au facut sa vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au facut sa stam de-o parte, acolo unde puteam fi implicati, ne-au facut sa fim rezervati, acolo unde puteam construi, ne-au facut sa lucram singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt in echipa”, a continuat presedintele ales.

Citeste si:
Bilanțul Covid-19: 9.739 de cazuri noi și 1.205 pacienți internați...
Bilanțul Covid-19: 9.739 de...

El a mai spus ca provocarile care stau astazi in fata romanilor sunt de alta natura decat cele din trecut, ”dar nu mai putin dificile”.

Iohannis a adaugat ca ”partidele politice vor trebui sa inteleaga ca, indiferent de competitiile pe care le dau o data la patru ani, au datoria de a-si reprezenta natiunea de cetateni”.

”Oamenii politici vor trebui sa inteleaga ca, indiferent cum au facut lucrurile in trecut, de acum inainte au datoria de a privi in primul rand spre obiectivele nationale, ca obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapa nu inseamna nimic fara obiective pe termen lung si ca viitorul nu ni-l construim in functie de circumstante, ci printr-un act de vointa asumata”, a precizat Iohannis.

El si-a incheiat discursul urandu-le romanilor ”La multi ani!” de Ziua Nationala. La ora transmiterii acestei stiri, Klaus Iohannis asista la parada militara de la Alba Iulia. Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia in jurul orei 11.30, fiind primit cu aplauze de participantii la manifestarile dedicate Zilei Nationale. El a depus o coroana de flori la bustul Regelui Ferdinand din fata Catedralei Reintregirii, apoi a trecut prin multime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care ii stigau "La multi ani, domnule presedinte!".

Citeste si:
Iohannis: Capacitatea de testare de 50.000 de teste zilnice nu s-a...
Iohannis: Capacitatea de...

Ulterior, presedintele ales a asistat, alaturi de autoritatile locale, la slujba Te Deum oficiata pe un podium in fata Catedralei Reintregirii, de un sobor de ierarhi si preoti. Sute de persoane participa la manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale. Manifestarile au inceput in jurul orei 9.30 cu festivitatile solemne de depuneri de coroane la statuile lui I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, urmate de ceremonii solemne la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria din fata Catedralei Reintregirii.

Un numar de 860 de militari si peste 40 de mijloace tehnice de lupta, printre care si trei avioane MiG-21 Lancer, participa la parada militara. Trupele participante la parada sunt din structuri ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Coordonatorul paradei este comandantul Diviziei IV Infanterie "Gemina” Cluj – Napoca, generalul de brigada Adrian Tonea.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale cuprind atat momente solemne, cat si concerte in aer liber, spectacole de lasere si focuri de artificii. Acestea sunt finantate de Consiliul Local Alba Iulia cu 200.000 de lei si Consiliul Judetean Alba cu peste 300.000 de lei.

Citeste si:
Ciolacu, despre Iohannis: „Un agent electoral mincinos al...
Ciolacu, despre Iohannis: „Un...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.