Politica5 Noiembrie 201413:29

Lectura de 3 minute

Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate trebuie sa fie completate in 5 zile daca nu au numarul maxim de membri, iar alegatorii vor putea veni la turul 2 cu declaratia pe proprie raspundere printata si completata, urmand sa o semneze si dateze in sectie, a decis, marti, BEC.

Reprezentanti ai MAE si BEC au avut, marti, discutii legate de posibilitatile de fluidizare a procesului de vot in strainatate la turul 2 al prezidentialelor, din 16 noiembrie. Dupa aceste discutii, BEC a adoptat, marti, o decizie si o hotarare si a remis un comunicat.

Decizia BEC adoptata marti prevede ca in termen de 5 zile, in situatia in care biroul electoral al sectiei de votare din strainatate nu este constituit din numarul maxim de membri, presedintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista intocmita de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al sectiei de votare din strainatate este constituit dintr-un presedinte, desemnat de seful reprezentantei diplomatice, de regula din cadrul acesteia, si din 2 pana la 6 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati si ca birourile electorale pentru sectiile de votare din strainatate nu pot functiona cu mai putin de 3 membri, presedinte si 2 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati, scrie MEDIAFAX.

Completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate cu reprezentantii formatiunilor politice care au propus candidati se face de catre presedintele biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate. In lege se mai arata ca, in cazul in care numarul persoanelor propuse de formatiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, acestea sunt completate cu persoane cu o buna reputatie si fara apartenenta politica, dintr-o lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe.

Citeste si:
Au fost desemnați câștigătorii competiției Votat Produsul Anului 2020
Au fost desemnați...

Legea mai stabileste ca lista este transmisa spre avizare Autoritatii Electorale Permanente de catre Ministerul Afacerilor Externe, in formatul solicitat de aceasta, in termen de doua zile de la intocmire. Avizul Autoritatii Electorale Permanente se comunica Ministerului Afacerilor Externe pana cel mai tarziu cu 5 zile inaintea desemnarii presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis ca alegatorii din strainatate isi vor putea printa singuri formularul declaratiei pe propria raspundere, afisat pe site-urile BEC si al MAE, document pe care il vor putea completa si in afara sectiilor de votare. Decizia a fost adoptata tinand cont de necesitatea fluidizarii procesului de votare la sectiile de votare din strainatate in cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Potrivit deciziei BEC, in toate cazurile, dupa identificarea alegatorului, semnarea si datarea declaratiei pe propria raspundere se va face numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate.

Intr-un comunicat remis presei, BEC mentioneaza ca aceasta decizie a fost adoptata in urma intalnirii pe care membrii BEC au avut-o, marti, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si cu reprezentantii Biroului Electoral pentru Sectiile de votare din strainatate si la solicitarea MAE.

Citeste si:
Trump, teoria conspirației: China face orice ca să pierd alegerile...
Trump, teoria conspirației:...

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central "a pus in discutie si oportunitatea si posibilitatea reala de suplimentare a sectiilor de votare din strainatate", precum si "necesitatea de a se asigura si a se lucra cu un numar de stampile egal cu numarul de cabine de vot, chiar daca nu sunt prezenti toti membrii biroului electoral al sectiei de votare".

In comunicat se mai arata ca, in urma acestor discutii, BEC a adoptat si o hotarare. In preambulul acesteia se arata ca a fost adoptata avand in vedere "situatia creata de incidentele ivite la sectiile de votare din strainatate, privind exercitiul dreptului la vot" in data de 2 noiembrie. In hotarare se precizeaza ca mentiunea din legea pentru alegerea presedintelui ca al doilea tur de scrutin se organizeaza pe baza "acelorasi liste de alegatori" se refera doar la sectiile de votare din tara, spre deosebire de sectiile de votare din strainatate.

Intrebat in ce mod Hotararea BEC este de natura sa fluidizeze procesul electoral la sectiile de votare din strainatate la al doilea tur de scrutin, purtatorul de cuvand al BEC, Marian Muhulet, a mentionat ca nu are mandat sa comenteze aceasta decizie a Biroului.

Citeste si:
România a intrat în stare de alertă. Declarațiile oficiale făcute...
România a intrat în stare de...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.