Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca nu este de acord cu autonomia Tinutului Secuiesc, ca UDMR stia foarte bine acest lucru si ca este vorba despre un moment electoral in campania pentru Presedintie a liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

Intrebat la Adevarul Live daca este de acord cu autonomia Tinutului Seacuiesc, Ponta a spus: "Nu, si cred ca si initiatorii stiu foarte bine ca si PSD si celelalte partide si Klaus Iohannis, care face parte dintr-o minoritate, a spus clar ca nu sustine. Cred ca este un moment electoral, lansarea in timpul campaniei domnului Kelemen Hunor, cred ca lectia cu Scotia a fost bine inteleasa de toata lumea, ca uneori tratam lucrurile asa usor, a la legerite, dar nu e chiar asa. Cred ca experienta Kosovo nu a fost digerata la nivel european".

El a aratat ca datoria statului roman este sa lucreze cu minoritatile, cu UDMR, pentru descentralizare, dar exista o limita peste care nu se poate trece.

"Cred ca datoria statului roman, un stat modern, care protejeaza minoritatile este sa lucreze cu aceste minoritati, la mai multa descentralizare si la mai multa competenta in viata comunitatii (...). Sunt total de acord cu ideea de descentralizare, cu mai multa putere pentru liderii locali, dar exista o limita peste care nu cred ca cineva va trece", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

ACL: Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc cultiva ura!

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de catre presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut". Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general. Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.