Reprezentantii PDL si ai PNL au aprobat sambata, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid.

UPDATE

Congresul de fuziune PNL-PDL s-a incheiat, sambata, pe acordurile fostului imn al PDL, "Verde inrourat", democrat-liberalii de la tribuna, dar si delegatii PDL cantand, in timp ce liberalii doar au aplaudat, scrie MEDIAFAX.

Pentru democrat-liberali, incheierea congresului de fuziune, cu imnul partidului lor, a fost un moment de vizibila emotie, acestia aplaudand si cantand versurile. Si la prezidiu, liderii PDL au cantat fiecare vers al imnului, in timp ce, din partea liberala, doar Ludovic Orban a incercat sa cante, ceilalti multumindu-se sa aplaude.

"Sala Unirii a primit rand pe rand trei partide si iesim un singur partid. Nu uitati, peste 105 zile, batalia la prezidentiale", a spus, in finalul congresului, secretarul general Gheorghe Flutur.


UPDATE

Reprezentantii PDL si ai PNL au aprobat sambata, in unanimitate, intr-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL si PNL si statutul noului partid.

Protocolul de fuziune dintre PNL si PDL fusese adoptat si separat de reprezentantii PNL, respectiv ai PDL.

Dupa citirea protocolului de fuziune de catre europarlamentul PDL Daniel Budea si votarea acestui document, in unanimitate, presedintele PDL Vasile Blaga si liderul PNL Klaus Iohannis si-au strans mana in aplauzele liderilor si a democrat-liberalilor prezenti la congres.

Boc: Blaga spune ca are PDL in suflet, dar azi il baga in mormant definitiv!



PNL si PDL se reunesc sambata, in Sala Unirii din Palatul Parlamentului, pentru a spune "Da" fuziunii celor doua formatiuni. Contopirea celor doua partide este insa un proces juridic de durata, asa ca deocamdata liberalii si democrat-liberalii vor convietui in alianta.

Este vorba despre Alianta Crestin Liberala, care va fi aprobata tot sambata si sub numele careia PNL si PDL vor merge cu candidatul comun la alegerile prezidentiale din toamna. De luni, liberalii si democrat-liberalii nu doar ca isi vor spune crestin-liberali, dar si sediile celor doua partide vor fi rebranduite cu noul nume.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Desfasuratorul zilei de sambata - cand vor fi aprobate atat alianta electorala, cat si fuziunea - este stabilit cu precizie germana, astfel incat de la 11.00 pana cel tarziu la 15.00, intr-un interval de doar patru ore, vor avea loc nu mai putin de cinci sedinte paralele (trei la PDL, doua la PNL) si congresul comun, reuniuni pentru care au fost convocate in Capitala peste 2.000 de persoane, transmite MEDIAFAX.

Atat PNL, cat si PDL au convocat in Bucuresti putin peste 1.000 de delegati care sa ia parte la reuniunea PNL-PDL.

Inaintea congresului comun de fuziune, PDL se va intruni in Conventia Nationala Extraordinara a partidului pentru a ratifica fuziunea prin absorbtie a Fortei Civice condusa de Mihai Razvan Ungureanu. In acelasi timp, Mihai Razvan Ungureanu si Andrei Chiliman vor primi validarea Conventiei pentru a deveni prim-vicepresedinti ai PDL, iar Vlad Moisescu vicepresedinte al partidului.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

PDL, in Coventia Nationala, iar PNL in congres, vor valida protocolul de fuziune prin contopire dintre PNL si PDL, Statutul viitorului partid si programul politic, dar si protocolul Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL in numele careia va intra in cursa prezidentiala candidatul comun al celor doua partide.

Liderii PNL si PDL au optat pentru suprapunerea procedurilor de fuziune celei de aprobare politica a aliantei electorale pentru prezidentiale, in conditiile in care procedurile juridice nu ar oferi din punct de vedere calendaristic posibilitatea unui candidat unic al noului partid rezultat din fuziune.

Imnul national, intonat la congresul PNL: Strofa cu "un nume de Traian", omisa

Dupa ce PNL se intruneste in congres, iar PDL in Conventia Nationala, cele doua reuniuni politice se vor unifica intr-un congres comun PNL-PDL, pentru aprobarea fuziunii, a protocolului de fuziune, Statutului si programului politic. La eveniment va lua cuvantul din partea PPE vicepresedintele Mario David, in conditiile in care atat PDL, cat si PNL si-au asumat apartenenta la aceasta familie politica europeana.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

In plus, au fost invitati la congresul PNL-PDL ambasadorii prezenti la Bucuresti, sefi de sindicate si de patronate, si reprezentanti ai societatii civile. Cu aceasta ocazie, Daniel Buda (PDL) va prezenta protocolul de fuziune PNL-PDL, in care se detaliaza transferul de patrimoniu, active si datorii, iar Mihai Voicu (PNL) statutul noului partid, care mentioneaza ca numele formatiunii va fi PNL.

Ludovic Orban (PNL) si Catalin Predoiu (PDL) vor prezenta programul politic al noului partid, ei fiind urmati de discursurile sustinute de presedintele PDL, Vasile Blaga, si presedintele PNL, Klaus Iohannis. Sambata este si ziua de nastere a presedintelui PDL Vasile Blaga.

Cele trei documente vor fi din nou supuse votului delegatilor, de aceasta data in reuniunea PNL-PDL, pentru ca apoi, in termen de zece zile, sa se solicite Tribunalului Bucuresti aprobarea fuziunii.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Programul politic al noului partid pune accent pe liberalism, crestin-democratie si conservatorism, cu un rol pronuntat al Bisericii in societate, al economiei sociale de piata, cu accent pe independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei, agricultura, educatie, sanatate, politici sociale destinate familiei.

Reuniunea este programata sa se incheie pe imnul traditional al PDL, ”Verde-nrourat”, care este compus insa de primarul PNL al comunei Band din judetul Mures, Mircea Rusu, ce va fi de asemenea prezent la congres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.