Politica 9 Iulie 2014 17:09
Presedintele PMP, Elena Udrea, afirma, pe Facebook, ca locul lui Teodor Baconschi pe lista pentru euroalegeri nu a fost conditionat de bani, precizand ca acesta fusese votat de membrii PMP pentru a fi pe locul 5, iar ea a fost cea care l-a sustinut pe fostul ministru pentru a fi pe locul 3.

"Locul domnului Baconschi nu a fost conditionat de bani - chiar domnia sa spune ca nu a avut de unde sa aduca acei sponsori si, totusi, a ramas pe locul trei pe lista PMP. Teodor Baconschi iesise, in urma votului membrilor PMP, pe locul 5 pe lista de candidati ai partidului, eu fiind cea care a sustinut ca acesta ar trebui sa fie mai in fata, fiind un fost ministru de Externe si un om cu o prezenta mediatica semnificativa. La fel cum am sustinut pe toti cei de pe primele 6 locuri, avand in vedere experienta si notorietatea acestora, chiar daca multi alti colegi, unii chiar cu posibilitati de a sustine financiar cheltuielile de campanie, ar fi meritat la fel de mult sa mearga la Bruxelles in numele PMP", a aratat Udrea, potrivit MEDIAFAX.

Ea a mai mentionat ca PMP a avut una dintre cele mai mici sume cheltuite in aceasta campanie. "Au fost sute de localitati, in mediul rural in special, unde nu au existat nici macar afise ale Miscarii Populare. In mod cert, cu resurse mai multe am fi facut o campanie mai vizibila si ar fi intrat si domnul Baconschi in Parlamentul European", a adaugat Elena Udrea.

Teodor Baconschi a precizat, marti, intr-o postare pe Facebook, ca li s-a cerut candidatilor PMP la europarlamentare sa obtina sponsorizari legale pentru a finanta campania, "nu sa vina cu geanta la cineva". "Ca sa curmam speculatiile de tip «scandal du iz de coruptie in PMP». Li s-a cerut candidatilor sa obtina sponsorizari legale pentru a finanta campania, nu sa vina cu geanta la cineva. Orice alta «interpretare» a spuselor mele e scoasa din context in mod abuziv", scrie Baconschi, pe contul sau de Facebook.

Intr-o postare anterioara, Baconschi a sustinut ca i s-au cerut, "cu scandaluri si insulte", 100.000 de euro pentru a fi "tolerat" pe locul trei, considerat eligibil, pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare. Baconschi a scris pe pagina sa de Facebook cateva "precizari pentru cei care sustin ca intelectualii angajati politic «abandoneaza lupta prea usor»".

Citeste si:
Tomac anunță organizarea Congresului PMP pe 19 februarie: Scopul e...
Tomac anunță organizarea...

Astfel, el aminteste ca a intrat in politica interna la un an dupa ce a devenit ministru de Externe, adica in 2011, si ca a activat in PDL, in echipa Boc. "In 2012, am dorit sa candidez la Bucuresti (de unde sunt) sau intr-un colegiu de diaspora (unde ma stiau bine romanii, dupa ani de lucru in favoarea comunitatilor noastre din Italia, Portugalia si Franta). Am fost insa refuzat si trimis sa candidez la Iasi. Am intrat in batalie in ultima clipa, intr-un oras necunoscut mie, dar dominat 100% de PSD si PNL. Dupa o luna de campanie grea, fara bani, dar activa mediatic si pe toate strazile, cartierelor muncitoresti din colegiu, unde am discutat cu mii de oameni (furiosi pe PDL si fani Antena 3) am primit aproape 10.000 de voturi, adica 21%, cu 5 procente peste media nationala a ARD. Mi-au lipsit circa 1000 de voturi pentru a intra in Senat", scrie Baconschi.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

El mentioneaza ca urmatoarea batalie a fost tot in PDL, unde a sustinut motiunea Monicai Macovei, la congresul respectiv "reformistii" pierzand dupa ce au obtinut doar 5% din voturi. "In preziua analizarii in BPN al PDL a propunerii de excludere a mea din partid, am socotit ca e normal sa demisionez", precizeaza Baconschi.

Teodor Baconschi arata ca a continuat insa lupta politica, in calitate de membru fondator al PMP, unde a sperat ca se vor reuni toate sau cat mai multe dintre personalitatile publice de valoare greu contestabila, care au colaborat in timp pentru agenda reformista a lui Traian Basescu: un "partid altfel", partidul asteptat de cel putin 15% din romani. "Am alergat cu Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Marian Preda, Daniel Funeriu si altii prin toata tara, facand cheta pentru plinurile de benzina. Am muncit enorm: de la 23 iulie 2013, cand s-au depus actele PMP la tribunal, pana la 29 ianuarie, cand partidul a fost oficializat, construisem 400 de organizatii si aveam 24.000 de membri, cei mai multi oameni care nu mai fusesera implicati in politica. Mii de km parcursi, sute de mitinguri, inteviuri si participari la emisiuni din media locala. Organizatia mea, PMP sector 1, construita si ea de la zero, a obtinut, la europarlamentare, cel mai bun scor pe tara (14%, fata de media nationala de 6,2)", scrie el.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Teodor Baconschi a demisionat recent din PMP. El a fost pe locul trei pe lista PMP pentru europarlamentare, insa partidul a obtinut doar doua mandate de eurodeputati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.