Politica 4 Iulie 2014 11:27
Insarcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA in Romania, Duane Butcher, a vorbit, joi, la receptia de Ziua Independentei organizata de misiunea diplomatica, despre "frumusetea izbitoare" a tarii noastre, marturisind ca este trist ca va pleca in curand, mandatul sau apropiindu-se de final.

"Am avut norocul de a avea doua mandate pline de satisfactii in Romania si am ajuns sa cunosc aceasta frumoasa tara si pe poporul ei. Sunt incurajat de ceea ce am vazut si am descoperit. Desi mai exista provocari care trebuie depasite, Romania ar trebui sa fie mandra de ceea ce a realizat in cei 25 de ani de la Revolutie. Sunt trist ca voi pleca in cateva zile, dar succesorul meu este deja aici. Dean Thompson este un diplomat cu experienta, care a primit numeroase distinctii. Va las pe maini foarte bune. Stiu ca si pentru el misiunea de la Bucuresti va fi la fel de satisfacatoare cum a fost pentru mine", a spus Butcher, in discursul sustinut in fata invitatilor la receptie, scrie MEDIAFAX.

Duane Butcher a vorbit si despre Romania, care este, in opinia sa, "o tara de o frumusete incredibila".

"Dar, spun din nou, oamenii si valorile unei tari o fac cu adevarat frumoasa. Am avut privilegiul de a lucra cu multi romani extraordinari. Printre ei se numara soldati dedicati, functionari publici talentati, politisti, procurori si judecatori neinfricati, jurnalisti curajosi si activisti sociali neobositi, care lupta pentru dreptate, cauta adevarul si promoveaza schimbarile in bine. Impreuna cu tinerii extraordinar de talentati din Romania, ei construiesc o societate activa si o democratie prospera", a spus el.

Insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite a mai declarat ca "aceia care au fost suficient de norocosi sa locuiasca si sa lucreze in Romania au ajuns sa-i aprecieze frumusetea izbitoare, de la plajele aurii de pe tarmul Marii Negre (...), la culmile pline de inspiratie ale Carpatilor", unde au invatat si fiii sai sa schieze, "frumusetea naturala neatinsa a Deltei Dunarii, satele istorice din Transilvania si renumitele manastiri pictate din Bucovina".

In discursul sau, Duane Butcher a amintit ca pe 4 iulie 1776 fondatorii tarii sale au semnat Declaratia de Independenta, "dand nastere unei natiuni intemeiate pe egalitate si libertate". "In aceasta seara cinstim patriotismul si sacrificiul parintilor nostri fondatori si ne asumam inca o data angajamentul de a ne ridica la inaltimea idealurilor si valorilor lor democratice. Suntem mandri de istoria noastra si onorati sa o sarbatorim in aceasta seara alaturi de dumneavoastra", a mai spus el.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Reprezentantul SUA in Romania a aratat ca, pentru a pune in lumina istoria Statelor Unite, s-a ales drept tema a receptiei din acest an cantecul "Frumoasa America" scris de Katharine Lee Bates in 1913.

"Imaginile frapante sugerate de versuri si linia melodica inaltatoare au determinat unele persoane sa spuna ca ar trebui sa devina imnul national. Versurile sale, care lauda frumusetea fizica a Americii, exprima de asemenea, cu tarie, temele patriotismului, libertatii si fratiei", a aratat acesta.

Receptia cu ocazia Zilei Independentei, organizata de Ambasada SUA la Bucuresti, a fost marcata de doua reprize de ploaie si vant, insotite, fiecare, de cate un curcubeu care a aparut pe cer.

Receptia a debutat cu o furtuna in toata regula, care a reusit sa dea peste cap toate pregatirile organizatorilor, cu doua ore inainte de inceperea receptiei. Dupa cateva zeci de minute de vant puternic insotit de o ploaie torentiala, mesele acoperite cu fete de masa albe au fost rasturnate, iar corturile amplasate pe peluza din fata Ambasadei abia au reusit sa fie asigurate de catre personalul prezent pentru organizarea evenimentului. Dupa furtuna, invitatii la receptie au inceput sa soseasca la receptie, pe fondul muzical asigurat de Orchestra Muzicii Reprezentative a Armatei Romane.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Au venit, pe rand, procurorul sef al DNA Codruta Kovesi, procurorul general Tiberiu Nitu, presedintele ICCJ Livia Stanciu, precum si ministrii Mircea Dusa, Bogdan Stanoevici, Robert Cazanciuc, Remus Pricopie, Doina Pana, Gabriel Oprea. Au participat de asemenea directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Melescanu, judecatorii CC Toni Grebla si Augustin Zegrean, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, secretarul de stat Raed Arafat, Principele Nicolae.

La eveniment au sosit apoi si liberalul Crin Antonescu, directorul SPP, Lucian Pahontu, consilierii prezidentiali Bogdan Dragoi, Iulian Chifu, consilierii de stat de la Administratia Prezidentiala Bogdan Oprea, Delia Dinu, precum si prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, social-democratul Ilie Sarbu, liberalul Petre Roman, dar si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si primarul Sorin Oprescu au participat de asemenea la receptie, ca si liderii PMP Elena Udrea si Eugen Tomac.

Citeste si:
Ambasadei Ucrainei în România: „Nu mai filmaţi şi nu mai postaţi pe...
Ambasadei Ucrainei în...

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a sosit la eveniment insotit de liderul deputatilor PNL, George Scutaru, si de secretarul general adjunct al partidului, Dan Mihalache. Imediat dupa ei au ajuns si ministrii Liviu Dragnea si Daniel Constantin.

In jurul orei 19.30 a inceput din nou ploaia, de data asta marunt, ceea ce i-a obligat pe invitati sa se adaposteasca sub corturile instalate pe peluza din fata Ambasadei. Cei care nu au mai avut loc, au ramas pe peluza, sub umbrele. Ploaia a continuat pe tot parcursul sosirii invitatilor si s-a oprit la momentul discursului lui Duane Butcher.

Premierul Victor Ponta a ajuns cu putin inainte de ora 20.00, cand a inceput receptia, el aflandu-se la ceremonie alaturi de Duane Butcher pe scena amplasata pe peluza ambasadei.

Evenimentul a debutat cu ceremonia prezentarii drapelului si cu intonarea imnurilor nationale ale Romaniei si ale Statelor Unite ale Americii. Duane Butcher si Victor Ponta au sustinut apoi discursuri.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Fata de alti ani, la receptia de anul acesta nu a mai avut loc ceremonia taierii tortului aniversar, avand in vedere vremea nefavorabila si faptul ca invitatii au inceput sa paraseasca receptia imediat dupa discursurile celor doi oficiali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.