Romania nu este obligata de dreptul european sa constituie regiuni in functie de criteriul etnic, cultural sau istoric, arata Guvernul intr-un raspuns adresat Consiliului National Secuiesc, care ceruse, la marsul din 10 martie, solutionarea situatiei juridice a Tinutului Secuiesc.

Presedintele CNS, Izsak Balazs, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a primit de la Guvern un raspuns la proclamatia adoptata de manifestantii care au participat la "marsul secuiesc" din 10 martie, de la Targu Mures, care cerusera ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune de dezvoltare distincta, precum si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Potrivit raspunsului Executivului, reglementarile in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania se aplica in mod egal si nediscriminatoriu fata de membrii oricareia dintre ele, dar nu exista nicio obligatie legata de drepturi colective, transmite MEDIAFAX.

"Romania nu are niciun fel de obligatie impusa prin niciun fel de tratat international prin care sa acorde autonomie teritoriala pe criterii etnice sau orice fel de drepturi colective pentru minoritatile nationale, dreptul international consacrand drepturi individuale pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale, care pot fi exercitate impreuna cu altii. Privitor la elementele de reforma administrativ-teritoriala, nu exista vreo norma de drept international care sa impuna statelor o anumita configuratie administrativ-teritoriala", se arata in raspunsul Guvernului.

Potrivit Executivului, reforma administrativ-teritoriala reprezinta un mijloc pentru imbunatatirea eficientei administrative a unui stat, pentru o buna guvernare, iar o reforma administrativ-teritoriala facuta "in functie de criteriu etnic sau principiul segregarii" "ar putea afecta grav functionarea statului, convietuirea dintre majoritate si minoritate, precum si regimul de protectie a drepturilor fundamentale ale persoanelor care traiesc pe teritoriul statului respectiv".

"In ceea ce priveste Recomandarea 1201/1993 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (potrivit careia in regiunile in care minoritatile nationale formeaza majoritatea au dreptul la organe administrative autonome sau la statut special, in concordanta cu situatia lor istorica sau teritoriala specifica - n.r.), acest document nu are valoare juridica obligatorie si, pe cale de consecinta, nu impune statelor obligatia de reorganizare teritoriala sau de garantare a autonomiei teritoriale pe criterii etnice. (...) Romania nu are vreo obligatie, in baza dreptului european, de a-si modifica ordinea administrativa interna si de a constitui unitati administrativ-teritoriale in functie de criteriul etnic, cultural sau istoric", se arata in document.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Presedintele CNS sustine, insa, ca regulamentele UE sunt obligatorii pentru statele membre.

Izsak Balazs a spus ca ii va adresa o scrisoare deschisa lui Kelemen Hunor, in care il va intreba daca avea cunostinta de raspunsul Guvernului si cum se raporteaza la pozitia Executivului. Totodata, presedintele CNS vrea sa il intrebe pe Kelemen Hunor daca UDMR reuseste, in calitate de membru in Guvern, sa apere problemele maghiarilor din Romania "sau considera ca e nevoie de sprijin international".

In 10 martie, la "marsul secuiesc" de la Targu Mures participantii cerusera ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune de dezvoltare distincta si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.