Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la sedinta de aniversare a Senatului, insa cererea acestuia nu a fost supusa votului, iar sedinta de plen a fost suspendata.

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a cerut in plen un vot prin care sa se decida daca Senatul este de acord ca presedintele Romaniei sa vina la un eveniment atat de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei institutii. Oprea a aratat ca presedintele Calin Popescu Tariceanu "confunda institutia Senatului cu persoana sa" si a aratat ca acest vot este necesar pentru ca presedintele Senatului ca nu mai confunde "institutia publica a Senatului cu una privata".

Motivul pentru care Traian Basescu nu a fost invitat la aniversarea Senatului

Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusa la vot de presedintele de sedinta, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat ca invitatiile la acest eveniment sunt trimise "sub semnatura presedintelui Senatului". Dumitru Oprea a insistat ca plenul sa se pronunte daca este de acord cu participarea presedintelui Romaniei la aniversarea Senatului si a tinut sa mentioneze ca plenul este suveran, peste Biroul Permanent si presdintele acestei institutii, transmite MEDIAFAX.

"Supuneti plenului la vot daca presedintele Romaniei poate veni sau nu. E nepermis. Intram in istoria nebunilor Romaniei, la 150 de ani, cel mai important om din stat sa nu fie invitat pentru ca cineva a confiscat Senatul Romaniei", a declarat Dumitru Oprea.

Cristian Dumitrescu a refuzat din nou sa supuna la vot aceasta cerere a liderului senatorilor PDL, spunand ca procedura nu permite acest vot. "Putem decide daca este de competenta plenului Senatului sau a presedintelui Senatului, care a facut toate invitatiile", a spus Dumitrescu.

Dupa o pauza de consultari intre grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anuntat ca s-a decis convocarea unei sedinte de Birou Permanent, pentru a se discuta aceasta situatie, in caz contrar grupul parlamentar PDL urmand a parasi sala de plen.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat in plen ca regreta aceasta discutie privind invitarea sau neinvitarea presedintelui la evenimentul aniversar al Senatului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Biroul Permanent, fiecare membru al acestuia, au intocmit o mapa in care se afla programul acestei exceptionale aniversari care, trebuie sa recunoastem, doar in paranteza, are si o conotatie politica, si anume ca presedintele Traian Basescu s-a pronuntat in repetate randuri pentru desfiintarea Senatului, fapt cu care eu, de nenumarate ori, si multi, majoritatea dintre noi, am protestat", a spus Hasotti.

El a continuat: "Ne place sau nu ne place si cred ca toti stiti relatiile mele de simpatie fata de presedintele Basescu, si invers, dar este presedintele Romaniei si nu are cum sa nu fie invitat la aceasta manifestare".

"Daca invitati toti fostii presedinti ai Senatului, toti fostii presedinti ai Romaniei, impreuna cu Casa Regala, cum nu invitati presedintele in functie?", a mai aratat Puiu Hasotti aratand ca plenul nu poate evita un vot, la solicitarea liderului unui grup parlamentar.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Dumitru Oprea a intervenit, din nou, mentionand ca Serviciul de Protocol al Senatului nu putea sa nu inceapa lista cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru ca asa figureaza lista.

"Dupa care, urmeaza doua randuri, taiate si semneaza o persoana. Nu are dreptul acea persoana (care a taiat numele presedintelui de pe lista - n.r.) sa incalce regulile de protocol. Luati Diplomatia lui Malita, vedeti daca ea poate fi incalcata", a explicat Oprea.

Senatorul PC Tudor Barbu a declarat si el ca este "absolut consternat", ca fost jurnalist care a fost in opt parlamente din Europa. "Eu sunt convins ca, daca ar asculta cineva online ce discutam, ce problema incercam sa suspunem la vot, o problema care ar consterna lumea civilizata. Ma mir ca profesorul Oprea a cerut acest lucru, a cerut un vot, daca o institutie fundamentala a statului de drept, numita Administratia Prezidentiala, participa la o astfel de manifestare. Pe mine ma cutremura ca am ajuns sa supunem la vot aceasta chestiune. Nici macar nu puneti la vot, domnule presedinte, pentru ca insasi spunerea la vot depaseste o stare de normalitate", a spus Tudor Barbu.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, a spus, la randul sau, ca o asemenea propunere nu poate fi supusa votului plenului.

"Imi amintesc ca a fost la un moment dat o validare a Guvernului si Traian Basescu a spus foarte deschis, lejer, fara nico problema, ca nu l-a invitat pe presedintele Senatului. Motivele, de ce, nu mai discutam. Deci el, ca institutie, ca presedinte, si-a putut-o asuma. Astazi si-o asuma presedintele Senatului, e problema dansului", a comentat Ilie Sarbu.

Sarbu a spus ca doar Biroul permanent poate sa se pronunte pe aceasta solicitare, lunea viitoare, si a propus sistarea discutiilor in plen. "Nu am facut astazi nimic, si acum discutam despre Traian Basescu, care oricum va deveni amintire in cateva luni", a spus Sarbu.

Puiu Hasotti a intervenit din nou, afirmand ca "faptul ca presedintele a gresit nu este un argument ca si Senatul sa se comporte la fel, mai ales la un eveniment atat de important, precum 150 de ani de la infiintarea Senatului". "Faptul ca domnul presedintele a gresit nu este un motiv sa gresim si noi. Este o chestiune evidenta ca trebuie invitat si presedintele Basescu", a afirmat Hasotti.

Citeste si:
Levi’s aniversează 150 de ani de la crearea modelului 501
Levi’s aniversează 150 de ani...

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus la randul sau ca este nevoie de un apel, pentru a se vedea daca exista cvorum de lucru. In urma verificarii cvorumului, s-au inregistrat 60 de senatori prezenti, astfel ca plenul a fost suspendat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.