Politica 25 Mai 2014 10:01
Procesul de votare pentru desemnarea celor 32 de europarlamentari romani a inceput, duminica dimineata, la ora 7.00, cand s-au deschis sectiile de votare, peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot fiind asteptati la urne.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00.

Procesul de votare pentru europarlamentare a inceput deja in afara tarii, duminica, la ora 00.00, ora Romaniei, la sectiile de votare organizate pentru cetatenii romani in Australia (Canberra si Sydney). Avand in vedere diferentele de fus orar, urmatoarele sectii de votare deschise in afara tarii au fost cele de la Tokyo, Seul si Phenian - ora 01.00, ora Romaniei, transmite MEDIAFAX.

Peste 18 mil. de romani, asteptati la vot! Ce trebuie sa stii despre alegerile de duminica

Un numar de 572 de candidati din partea a 15 formatiuni politice si opt candidati independenti concureaza pentru a castiga, in urma scrutinului, un mandat de eurodeputat.

Formatiunile politice care au propus liste de candidati pentru alegerile europarlamentare sunt, in ordinea in care figureaza pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianta electorala PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, PNTCD si PP-DD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagina cate patru patrulatere cu listele de candidati, sunt inscrisi candidatii independenti, in ordine, incepand cu pozitia 16: Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

Pentru euroalegerile de duminica au fost organizate 18.532 sectii de votare in tara si 190 de sectii in strainatate pentru alegatorii romani aflati in strainatate.

Lista electorala permanenta cuprinde 18.222.350 de alegatori, potrivit unui comunicat de sambata al AEP. La data de 16 mai 2014 erau inscrisi in lista electorala permanenta 18.226.995 de cetateni romani cu drept de vot. Diferenta de 4.605 cetateni romani cu drept de vot apare ca urmare a operatiunilor facute de primari in registrul electoral aferent localitatilor conduse de acestia, in conformitate cu Legea nr.33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza AEP.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

De asemenea, un numar de 41 de cetateni comunitari care au resedinta in Romania si-au exprimat dorinta de a vota pentru alegerea membrilor din Romania in PE, acestia fiind inscrisi pe listele electorale speciale ale localitatilor in care isi au resedinta.

Biroul Electoral Central va face anunturi privind estimarile de prezenta la vot la europarlamentare la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 si 22.30, dupa o ora de la primirea informatiilor din teritoriu, orele de referinta fiind 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 si 21.00.

Eurodeputatii sunt alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, mandatul in Parlamentul European fiind de 5 ani. Acestia se aleg pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, sau pe baza de candidaturi independente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.