8 Mai 2014 , 17:16 in Politica
Horia-Roman Patapievici spune, intr-o declaratie de presa, ca Victor Ponta "falsifica si rastalmaceste" tot ce atinge si ii cere premierului sa retraga imediat "afirmatiile calomnioase" proferate la adresa lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihaies si a lui Dan Croitoru.

Fostul presedinte al Institutului Cultural Roman Horia-Roman Patapievici spune ca, prin acuzatiile aduse lui Mircea Mihaies, Victor Ponta isi dezonoreaza functia de prim-ministru.

"Domnule prim-ministru, ati spus despre Mircea Mihaies ca este un «fascist batrin». La care va raspund: cine acuza de fascism un om care a sprijinit intotdeauna valorile democratiei arata ca nu da doi bani nici pe democratie, nici pe bun simt, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveti datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simt si de a respecta democratia. Or, felul in care bagatelizati grozavia fascismului, acuzand de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul, va dezonoreaza ca prim-ministru, dezvaluindu-va cinismul: un cinism pentru care fascismul si democratia sunt intersanjabile, simple etichete de lipit pe oameni dupa plac ori interes. De aceea va spun: prin acuzatiile aduse lui Mircea Mihaies va dezonorati functia de prim-ministru si demonstrati ca va tratati cetatenii ca supusi, iar principiile, ca etichete", spune Horia-Roman Patapievici in declaratia de presa, in care se semneaza "cetatean roman, fost presedinte ICR", transmite MEDIAFAX.

Basescu sesizeaza CC pentru ca Ponta nu a contrasemnat decrete de decorare

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune ca este "o minciuna" afirmatia lui Victor Ponta potrivit careia Curtea de Conturi ar fi constatat o frauda la ICR.

"Ati spus ca echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici si ca aceasta frauda a fost constatata de Curtea de Conturi. La care va raspund: este o minciuna, domnule prim-ministru. O minciuna pe care o tot repetati din 2012 incoace si care deja intruneste toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodata vreo deturnare de fonduri publice, in perioada 2005 - 2012, cat am condus institutul", spune Patapievici.

Ponta: Nu pot contrasemna decorarea unora care au opinii fasciste

De asemenea, Horia-Roman Patapievici spune ca Victor Ponta "falsifica si rastalmaceste" tot ce atinge.

"Ati spus ca in conducerea ICR «erau persoane care au facut deseori declaratii anti-romanesti». La care va raspund: falsificati si rastalmaciti tot ce atingeti, domnule prim-ministru. Cand ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminati, ICR a obtinut cele mai mari succese in promovarea culturii romane peste hotare. Cand ICR a fost condus de persoanele pe care le considerati animate de sentimente anti-romanesti, ICR a condus toate institutele nationale de cultura din Uniunea Europeana. Puteti sa probati, in favoarea dumneavoastra, un patriotism la fel de eficace? Nu puteti. Atat e de spus despre sentimentele dumneavoastra romanesti", spune Horia-Roman Patapievici.

Acesta mai spune ca Victor Ponta foloseste puterea de care dispune "pentru a discredita reputatia a patru cetateni romani", carora premierul le neaga "dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publica si la securitate personala".

"Va acuz de atac la demnitatea publica a Taniei Radu, a lui Mircea Mihaies, a lui Dan Croitoru si a mea. Din iunie 2012, cand ati inceput distrugerea Institutului Cultural Roman (pe care ati dus-o la bun sfirsit intr-un timp record: v-a luat mai putin de un an), nu ati incetat sa ne hartuiti cu calomniile dumneavoastra. Ceea ce comiteti, domnule prim-ministru, echivaleaza cu utilizarea functiei publice pe care o detineti pentru a terfeli reputatia a patru din cetatenii acestei tari. Fara probe, fara alt motiv decat agenda dumneavoastra politica. Si nu e vorba numai de noi patru, cei agresati azi, ci de felul cum concepeti dumneavoastra, ca prim-ministru, statutul cetateanului acestei tari. In locul respectului, dispretul; in locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, impotriva celor care nu o au", spune Horia-Roman Patapievici.

Totodata, Horia-Roman Patapievici ii cere lui Victor Ponta sa isi retraga afirmatiile calomnioase proferate impotriva lui, a Taniei Radu, a lui Mircea Mihaies si a lui Dan Croitoru.

"Protestez impotriva manevrei dumneavoastra de a ne transforma in victime de serviciu si de a ne folosi ca instrumente in lupta care va opune presedintelui tarii! Va cer sa retrageti imediat afirmatiile calomnioase proferate impotriva noastra! Acestei lupte stupide, irationale si anti-nationale refuz categoric sa ii fiu si victima, si erou", mai spune Horia-Roman Patapievici.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Patapievici, catre Ponta: Falsificati si rastalmaciti tot ce atingeti!.


Ultima ora din Politica pe 9AM