Senatorul Mircea Geoana sustine ca PSD nu isi permite sa nu aiba un candidat propriu la alegerile prezidentiale, astfel incat stanga sa aiba si presedintele, si Guvernul, in conditiile in care cealalta varianta e data de coagularea dreptei in jurul lui Traian Basescu si continuarea regimului acestuia.

"Astazi sunt doua variante: un Presedinte si un Guvern de stanga care reconstruiesc Romania sau o coagulare a fortelor de dreapta in jurul lui Traian Basescu si continuarea regimului bolnav pe care acesta l-a ridicat in 10 ani", a sustinut Geoana, pe contul sau de Facebook.

Mircea Geoana a apreciat ca liderul PNL Crin Antonescu si cel al PDL Vasile Blaga se vor alia dupa alegerile pentru PE pentru a incerca sa aiba o pozitie mai puternica in negocierea cu Traian Basescu, transmite MEDIAFAX.

"Dupa alegerile europene vom asista la imbratisarea neputintei dintre Crin si Blaga, incercand sa-si salveze situatia si sa aiba o pozitie mai puternica in inevitabila negociere cu Basescu. Alegerea in 2014 va fi intre ruperea de regimul Basescu si un nou inceput dupa un sfert de veac", a adaugat Geoana.

El a mentionat ca, pentru a-si maximiza sansele de a castiga prezidentialele si a da si presedintele si Guvernul, PSD trebuie sa aiba un candidat propriu.

"Alegerile prezidentiale sunt cele mai importante din punctul de vedere al participarii politice si implicarii civice a romanilor. Intr-un asemenea moment, care implica peste 10 milioane de alegatori, PSD, cel mai mare partid din Romania, nu isi permite sa nu aiba un candidat propriu. Si sunt convins ca acelasi lucru va fi decis si in viitorul congres al PSD, ce va fi organizat in lunile urmatoare, asa cum a mentionat presedintele PSD", a spus Geoana.

El a enumerat patru motive pentru care PSD nu isi permite sa nu aiba un candidat propriu la prezidentiale.

Astfel, Geoana a precizat ca social-democratii nu pot sa fuga de raspunderea de a propune Romaniei un altfel de presedinte, "dupa 10 ani de regim prezidential de dreapta care mai mult a distrus".

Geoana a aratat, totodata, ca social-democratii nu pot "rata sansa de a schimba pana la capat regimul Basescu", printr-o decizie care va duce la pierderea voturilor PSD.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Electoratul PSD nu va vota in bloc un candidat sustinut de partid, dar care vine din alta parte. Iar fara votul masiv al electoratului PSD, orice candidat «sustinut» nu ajunge in turul doi. La alegerile prezidentiale din 2009, in turul intai, la o prezenta de 53,52% din total alegatori, candidatul PSD a obtinut 3.027.838 de voturi, adica 99% din voturile alegatorilor PSD. Fara aceste voturi sau doar cu o parte din ele este aproape imposibil pentru orice alt candidat care nu face parte din PSD sa fie sigur de turul doi", a spus Geoana.

El a aratat ca absenta PSD din cursa prezidentiala ar insemna si pierderea conexiunii dintre simpatizanti si partid.

"Nu poti sa lasi un electorat de peste 35% din populatie fara un candidat, intr-un moment de maxima participare electorala, cand se refac retelele organizationale si se regenereaza legaturile afective", a subliniat Geoana.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

El a mai spus ca, dupa experienta cu Crin Antonescu, nu vede cum un Congres PSD ar putea decide sustinerea unui alt candidat care sa nu fie membru PSD.

"Viitorul presedinte trebuie sa fie capabil sa atraga si voturile nehotaratilor. Dreapta cu siguranta se va coaliza pentru a da un vot anti-PSD. In turul doi in 2009, candidatul PSD a obtinut 5.206.747 de voturi, cu aproape 2 milioane de voturi mai mult decat in turul intai. In fata unei coalizari politice a dreptei, stanga poate propune alternativa unui proiect credibil si constructiv pentru Romania. Sansa noastra este aceea de a veni cu un candidat PSD care sa demonstreze ca are viziune, competenta, echilibru, integritate si patriotism in sensul pragmatic al termenului - ingrediente absolut necesare pentru o Romanie de succes", a mai spus Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.