Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, luni, la Eurosfat, ca Europa se afla intr-un moment de rascruce, iar criza ruseasca si mercantilismul care infloreste arata ca aceasta si-a pierdut ambitia.

"Europa se afla intr-un moment de criza si de rascruce cum n-a fost niciodata de la inceputul acestui minunat proiect, unicat in istoria umanitatii. Suntem prinsi intr-o menghina multipla, in care, evident, prima mare dilema este catre ce vrem sa mergem si catre ce putem sa mergem ca urmatoare etapa a integrarii sau dezintegrarii europene", a spus Mircea Geoana, in deschiderea celei de-a doua editii a Eurosfat, transmite MEDIAFAX.

Presedintele Institutului Aspen a subliniat ca, in prezent, exista "o criza de legitimitate a constructului european", iar rata mare de absenteism, inclusiv in Romania, la ultimele euroalegeri arata "o dificultate a explicarii catre publicul general a insasi ideii europene". In acest context, el a precizat ca "cei care se bazeaza pe masinarii de partid, pe mobilizarea electoratului propriu se uita, evident, mecanic la alegeri, dar nu se uita calitativ la aceste alegeri".

Senatorul a sustinut ca Europa se confrunta cu o criza "mult mai profunda si mult mai perfida" decat cea economica si creeaza un val de cetateni eurosceptici si euronihilisti.

"Ma uit si la guverne de centru-dreapta, de centru-stanga, familia socialista, familia populara, familia liberala incep sa cedeze pas cu acestei acestei presiuni pe care un public tot mai morocanos o pune politic si electoral asupra lor, iar schimbarea premierului francez este mai mult decat ilustrativa in aceasta zona", a punctat Geoana.

In opinia sa, "criza ruseasca si acest mercantilism pe care-l vedem inflorind pas cu pas arata ca, intr-un fel, Europa si-a pierdut ambitia" si tarile cele mai influente au "o agenda autolimitata din punct de vedere al unei Europe ca putere globala". "Nu poti sa fii o putere globala exclusiv pe forta economica, ci pe soft power, ai nevoie de hard power, de asemenea", a mai spus senatorul Mircea Geoana.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Acesta a marturisit ca ii este "frica pentru proiectul european". "Nu vreau sa intru in Europa la spartul targului, am mai intrat in Imperiul Roman cand a inceput declinul sau. Nu mai vreau sa se intample o data asa", a punctat presedintele Institutului Aspen.

In ceea ce-i priveste pe noii veniti, Geoana a reprosat faptul ca vocea acestora este "mult prea timida" cu exceptia Poloniei.

"Vocea noastra este in continuare mult prea timida, vocea noastra este in continuare mult prea putin educata, vocea celor care nu sunt in zona euro astazi nu se aude aproape de loc, cu exceptia Varsoviei care, cand si cand, mai rabufneste cu cate un puseu de mandrie nationala, dar cu prea putina dorinta de a avea o voce comuna", a punctat el.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat ca in mai, la fel ca la toate alegerile tinute din 1979 incoace, "temele de politica nationala, temele domestice vor domina dezbaterea". "Nu cred ca se va inregistra vreo surpriza, stim cu totii ca asa este si doar demagogii tin sa readuca in prim-plan iluzia unei depasiri a acestui nivel al dezbaterii politice domestice", a spus Preda. Eurodeputatul a mai precizat ca este interesant de vazut daca nominalizarea unor candidati pentru sefia Comisiei Europene "va spori sau nu distanta ideologica stanga-dreapta", mai ales ca studii din ultimii ani arata o crestere a distantei ideologice intre PPE si socialisti.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

La randul sau, Grigorios Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei in Romania, a subliniat ca alegerile din mai au loc in "cel mai interesant context din ultimii ani", cu provocari importante, precum criza economica, somajul mare, in special in randul tinerilor, recesiunea, criza sectorului bancare si cresterea numarului de eurosceptici si de xenofobi.

Ambasadorul elen, a carui tara detine Presedintia rotativa a UE, a mai precizat ca alegerile de anul aceasta sunt cu atat mai importante cu cat Parlamentul European are mai multa putere ca inainte. Astfel, PE stabileste, impreuna cu Consiliul de Ministri, intregul buget al Uniunii, si, pentru prima data, ia parte la decizii importante, precum primirea altor state membre in UE si liderul viitoarei Comisii Europene.

Eurosfat este un forum anual dedicat dezbaterilor pe teme europene si reuneste politicieni, reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si membri ai societatii civile. Eurosfat 2014 este organizat la Palatul Parlamentului de catre Europuls si Centru Roman de Politici Europene, sub inaltul patronaj al PE, al Presedintiei elene a Consiliului UE si al Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.