Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la finalul bilantului SRI, ca aceasta institutie "nu a mai beneficiat in ghilimele" de influenta partidelor si ca o vede ca pe "un club de oameni seriosi".

Seful statului si-a inceput declaratia cu o "amintire", aratand ca, atunci cand a preluat functia de presedinte al Romaniei, SRI avea "un director care umbla sau folosea o masina de la Sorin Ovidiu Vintu, SRI era amestecat, frecvent, in diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior".

"Este o evolutie extrem de importanta a Serviciului, care a avut ca unul din piloni si numirea in fruntea sa a unui om politic din opozitie, in persoana lui George Maior. Cred ca acest lucru a facut ca Serviciul sa inceapa o alta etapa a existentei lui", a aratat presedintele Traian Basescu, precizand ca prima manifestare a fost aceea a dorintei SRI de a se elibera de emblema fostei Securitati, prin predarea integrala a arhivelor fostei securitati catre CNSAS, transmite MEDIAFAX.

Presedintele Basescu a vorbit despre eficienta pe care a atins-o azi Seviciul Roman de Informatii.

"Ca sef al statului, ca sef al CSAT, pot spune ca Romania are un serviciu de informatii performant, care si-a atins, practic, toate obiectivele, fie ca vorbim de implicarea sa in lupta anticoruptie, in combaterea criminalitatii organizate sau transfrontaliere, in lupta antiteriorista, sau in acoperirea eficienta a acivitatii de contraspionaj de pe teritoriul Romaniei si, de ce nu, a devenit un etalon comparabil", a mai declarat seful statului.

Basescu a mentionat ca sunt institutii ale statului roman care au "dimensiuni mai mari sau egale cu dimensiunea SRI, cum de asemenea, sunt institutii ale statului roman care ar fi putut sa aiba un drum, un parcurs, o evolutie similara cu cea a SRI, care a atins un nivel de respect si incredere din partea populatiei pe care nu l-a avut niciodata un serviciu de Informatii interne in Romania".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Traian Basescu a aratat ca, in toate sondajele, increderea in SRI este in jurul a 50%. "Cred ca toti politicenii ne-am dori un asemenea nivel de incredere", a spus el.

Presedintele a afirmat ca s-a putut ajunge la acest nivel de incredere si ca perspectivele Serviciului sunt de crestere in continuare, datorita depolitizarii. "Este un serviciu care nu a mai beneficiat in ghilimele de influenta partidelor - «Hai sa numim inspector sef la judet pe curtare, ca e baiat bun, hai sa numim la alt judet pe un alt baiat, ca e baiat si mai bun»", a spus Traian Basescu, precizand ca SRI s-a extras, prin reprezentantii lui, din asa-numita protipendada locala.

"Nu a mai fost seful SRI la aceleasi mese tainice sau in separeuri de restaurate cu seful Consiliului Judetean, cu procurorul sef, cu judecatorul sef, cu presedintii locali ai partidelor. A intervenit o conduita specifica unui serviciu care se respecta pe el insusi si care inspira respect. Asta a facut posibila activitatea buna si in multe zone foarte buna a Serviciului Roman de Informatii in combaterea coruptiei", a mai afimat seful statului.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Presedintele Traian Basescu a mentionat ca vede Serviciul Roman de Infomatii acum ca pe un "club cu oameni seriosi, cu principii si cu dorinta de a-si servi tara", fiind unul dintre lucrurile care il bucura cel mai mult din cele doua mandate pe care le-a avut. El a mentionat alte doua institutii pe care, prin natura atributiilor pe care le-a avut, a reusit sa le protejeze depolitizarea: DNA si DIICOT.

"Aici invatam o lectie (...) Acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat, si la SRI, si la DNA, si la DIICOT, si mai sunt institutii, performanta a aparut. Ar fi extraordinar sa intelegem ca Romania, ca stat de drept, are cateva institutii performante, si acest lucru s-a datorat in primul rand depolitizarii", a spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.