Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, dupa ce contestatia formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru a fost respinsa, luni, de instanta suprema, decizia fiind definitiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca inadmisibila contestatia formulata de Papahagi, Neamtu si Ofiteru in cazul solutiei de neincepere a urmaririi penale primita de premierul Victor Ponta in cazul plagiatului. Aceasta a fost ultima cale de atac la decizia procurorilor, solutia pronuntata de instnata suprema fiind definitiva, transmite MEDIAFAX.

La inceputul lunii iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestatie similara. Denuntatorii premierului au atacat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dat o solutie definitiva.

In 7 iunie 2013, avocatul denuntatorilor lui Victor Ponta in cazul plagiatului a contestat la procurorul superior celui de caz solutia de neincepere a urmaririi penale primita de premier, pe motiv ca procurorul de caz a administrat probe fara sa inceapa urmarirea penala si a preluat integral expertizele Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.

Avocatul denuntatorilor Adrian Razvan Papahagi, George Mihail Neamtu si Augustin Minel Ofiteru a solicitat astfel infirmarea solutiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, inceperea urmaririi penale pe numele premierului si administrarea legala a probelor propuse. Rezolutia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infractiunii prevazute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, a fost emisa in mai 2013.

Denuntul la Parchetul instantei supreme in acest caz a fost facut in 22 august 2012, de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru. Denuntatorii au sustinut ca, din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata de Editura Universul Juridic in 2010, lucrare care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman, "un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de cratie intelectuala a patru autori".

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Potrivit articolului 141 din Legea nr. 8/1996, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor".

Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a aratat in rezolutia prin care a dispus neinceperea urmaririi penale, ca nu se confirma faptul ca Victor Ponta a plagiat in 113 pagini din cele 292 ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", dupa cum se arata in denuntul facut in august 2012 de Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.