Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, luni, in PE, ca secuii din Tinutul Secuiesc sunt pe cale sa devina minoritari pe propriul teritoriu, asa cum s-a intamplat cu tatarii in Peninsula Crimeea si a cerut ajutor UE pentru obtinerea autonomiei.

Laszlo Tokes a precizat ca la Targu-Mures a avut loc, luni, o manifestatie a minoritatii maghiare "impotriva politicii de asimilare a Guvernului roman". Secuii din Tinutul Secuiesc "sunt pe cale, precum tatarii din Peninsula Crimeea, sa devina o minoritate pe propriul teritoriu", a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European si celorlalte institutii europene sa-i ajute pe secui sa obtina autonomia.

Potrivit MEDIAFAX, la randul sau, europarlamentarul PPE Sógor Csaba a declarat ca maghiarii vor ca Tinutul Secuiesc sa fie transformat "intr-o regiune autonoma cu statut special, cu respectarea integritatii teritoriale a Romaniei".

"Practica internationala arata ca exista diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pasnica intre diferitele grupuri etnice", a spus Csaba, adaugand ca mesajul cheie al demonstratiei de luni de la Targu-Mures este acela ca exista in continuare "chestiuni nerezolvate". "Comunitatea maghiara isi exprima nemultumirea si solicita Guvernului roman sa inceapa un dialog", a mai spus el.

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore si jumatate, in fata Monumentului Secuilor Martiri, dupa care presedintele CNS i-a indemnat pe manifestanti sa se deplaseze pe trotuar spre centrul orasului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

"Conform legii, dupa ce vom identifica persoanele care au incercat sa comita anumite acte neconforme legii, vom sanctiona. Deocamdata n-am dat nicio sanctiune. Legea ne permite sa identificam intai persoanele, ca sa le putem sanctiona. Au fost filmari, exista filmari si vom analiza imaginile si vom identifica persoanele", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mures, Daniel Manea.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

El a precizat ca la manifestatie au fost mobilizati aproximativ o suta de jandarmi, care nu au fost nevoiti sa intervina in forta.

La randul sau, prefectul de Mures, Corneliu Grosu, a declarat, marti, ca unii dintre participantii la "marsul secuilor", respectiv reprezentanti ai organizatiei "64 de Comitate", au incercat sa provoace fortele de ordine, adaugand ca astfel de "plimbari prin oras cu solicitari de rupere a pamantului romanesc" ar trebui interzise

Prefectul a spus ca este "nepermis" ca persoane din afara judetului "sa strice linistea si sa conturbe populatia de la Targu Mures", iar "seara, cand vin de la serviciu", locuitorii orasului sa ii asculte pe manifestanti "cand urla ca disperatii".

Grosu a apreciat ca au fost peste 2.000 de oameni din afara judetului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestari, ceea ce demonstreaza un interes scazut fata de asteptarile organizatorilor, care s-au pregatit pentru peste 100.000 de participanti.

Citeste si:
Hunor (UDMR): Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate...
Hunor (UDMR): Ministrul...

"La Monumentul Secuilor Martiri, cat si pe parcursul miscarii maselor de oameni spre centrul orasului (...) au fost actiuni si au fost manifestari antistatale, antiromanesti, segregationiste, sovine - scandandu-se lozinci cu cuvinte grele adresate romanilor, adresate statului roman, autoritatilor romane din Bucuresti si Targu Mures. Totul s-a transformat intr-o parodie de solicitare a unor asa-zise drepturi pe care unii si le revendica de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fas. Se anunta cu surle si trambite, inclusiv de catre organizatorul principal, Izsak Balazs (presedintele CNS - n.r.), ca se vor duce la Prefectura si vor depune documente de protest la Guvern si la Presedintie. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineata am fost informat ca a venit pe e-mail o hartie cu tot felul de revendicari", a adaugat prefectul.

Citeste si:
A 77-a zi de război: Rușii vor controlul total asupra teritoriului...
A 77-a zi de război: Rușii...

Mitingul de la Targu Mures a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul National Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertatii Secuiesti - 10 martie, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854. CNS a cerut si aprobare pentru un mars de la monument si pana la Prefectura, insa acesta nu a fost autorizat de Primaria Targu Mures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.