Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca a cerut Parlamentului sa ratifice printr-o procedura de urgenta Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, dupa ce acesta va fi votat in PE si va primi apoi si acordul Consiliului.

Apelul a fost adresat in cadrul unei discutii avute de ministrul Titus Corlatean cu membrii comisiilor de politica externa din Senat si Camera Deputatilor.

Ministrul de Externe i-a informat pe parlamentari in legatura cu concluziile reuniunii Consiliului Afaceri Externe de luni privind Parteneriatul Estic si traseul european al Republicii Moldova.

"Am confirmat colegilor din Parlament (...) faptul ca Republica Moldova este, potrivit graficului discutat, in termenele stabilite pentru semnarea Acordului de Asociere si, respectiv, Acordului de Liber Schimb cel mai tarziu la sfarsitul lunii august anul acesta, cu perspectiva clara a ratificarii in Parlamentul moldovean in prima parte a acesteri toamne, ceea ce adauga o piesa importanta caracterului ireversibil al traseului european pentru R. Moldova", a declarat Titus Corlatean, dupa intrevederea cu membrii comisiilor reunite, transmite MEDIAFAX.

Totodata, Corlatean le-a transmis parlamentarilor faptul ca procedura de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni in spatiul european "avanseaza de o maniera foarte buna". "Maine va fi exprimat un vot in Comisia de specialitate a PE (LIBE - n.r.) si speram - daca toate lucrurile decurg normal - ca pe 25 februarie, in plenul PE, sa fie dat votul final", a spus seful diplomatiei.

Ministrul Corlatean a mai spus ca le-a cerut parlamentarilor aprobarea rapida a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, dupa incheierea procedurilor la nivel european.

"Am adresat un apel ca, dupa semnarea Acordului de Asociere, Parlamentul Romaniei, in baza unei proceduri de urgenta pe care guvernul o va propune, sa ratifice foarte rapid acest Acord de Asociere, astfel incat Romania sa fie primul stat membru al UE care sa ratifice acordul privind Republica Moldova", a declarat Titus Corlatean.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Seful diplomatiei i-a mai informat pe parlamentari in legatura cu evolutiile din Ucraina si cu traseul european al Georgiei.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Bruxelles, ca Romania spera ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova sa fie votat in plenul Parlamentului European inainte de sfarsitul lunii februarie.

"Exista un sprijin politic clar al statelor membre ale UE si din partea Comisiei si a SEAE (Serviciul European de Actiune Externa - n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate", a declarat Titus Corlatean, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Acesta a precizat ca "vestea buna" este ca LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Speram ca, inainte chiar de finalul lunii februarie, plenul Parlamentului sa se pronunte (asupra proiectului - n.r.). Urmeaza dupa aceea o procedura simplifcata, nu va mai fi acel trialog si, odata cu confirmarea pozitiei de catre Consiliu dupa - speram - votul pozitiv masiv al PE, practic urmeaza procedura de publicare in Jurnalul Oficial al UE si 20 de zile dupa publicarea in JO masura intra in vigoare", a spus seful diplomatiei.

Urmatorul plen al PE va avea loc intre 24-27 februarie, la Strasbourg.

Corlatean a subliniat ca exista "un interes politic declarat ca odata semnat Acordul de Asociere si cu implementarea, interimara mai intai, a Acordului de Liber Schimb Parlamentul R. Moldova sa ratifice in timp util, in actualul mandat al Parlamentului de la Chisinau, aceste acorduri".

"Daca toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, in cateva luni cetatenii R. Moldova vor putea sa circule liberi in UE", a mai spus el.

Citeste si:
Titus Corlatean a fost desemnat sa exercite atributiile de presedinte
Titus Corlatean a fost...

Titus Corlatean a evidentiat faptul ca a discutat cu omologul moldovean, Natalia Gherman, despre situatia din Gagauzia, unde au loc "conduite chiar provocatoare".

"Exista un sprijin politic foarte clar al UE pentru ca traseul european al R. Moldova sa nu fie alterat de astfel de lucruri", care se petrec "nu intamplator", a mai spus Corlatean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.