Guvernul va aproba, miercuri, mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari care va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, a anuntat premierul Victor Ponta, adaugand ca este "o prostie" sa spui ca noul Cod protejeaza infractorii.

El a precizat insa ca aceasta clarificare ar permite inceperea urmaririi penale "fata de fapte si nu fata de persoane".

Ponta a precizat totodata ca, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate ingradi libertatea si activitatea mass-media.

Premierul a aratat ca, ca orice legi complexe, pot aparea in practica interpretari diferite si inadvertente, iar ministrul Justitiei a discutat in acest sens cu Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in masura in care aceste inadvertente pot afecta in vreun fel sau altul activitatea instantelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustari".

"La problema interceptarilor, lucrurile stau in felul urmator: mandatele de ascultare pe siguranta nationala nu s-au modificat in niciun fel, Legea 51/1991 le prevede in continuare. In al doilea rand, in baza codurilor actuale, care intra in vigoare maine, exista si s-a introdus acea prevedere de a se face interceptarile dupa ce se incepe urmarirea penala, adica exact cum a dispus Curtea Constitutionala printr-o decizie din 2009. In masura in care exista o propunere pe care eu o consider de natura sa rezolve interpretarea diferita, ca sa se poata incepe urmarirea penala fata de fapte si nu fata de persoane, atunci toate lucrurile se rezolva (...) Este o interpretare pe care unii specialisti spun ca se pot face in continuare interceptari, altii spun ca nu si atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred ca nu va mai exista nicio diferenta de interpretare", a spus Ponta.

In opinia premierului, noile coduri sunt europene, moderne, mult mai bune decat cele ale lui Ceausescu din 1968.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat insa ca va prezenta un pachet de acte normative, dintre care unele vor fi promovate ca proiect de lege, iar altele ca ordonante de urgenta, decizia apartinand Guvernului, scrie MEDIAFAX.

Intrebat de jurnalisti care este modalitatea prin care Ministerul Justitiei va lamuri problema legata de presedintele Traian Basescu, ministrul a raspuns insa ca acel articol nu este vizat de propunerile formulate de CSM. Intrebat de asemenea daca, atunci, va formula Ministerul Justitiei propuneri in acest sens, el a raspuns ca nu la acel articol deoarece nu este nevoie.

"Asa cum a spus premierul, sunt cateva chestiuni care trebuie corelate, pentru a nu exista interpretari diferite. Din punctul de vedere al unor specialisti, e nevoie de o anumita clarificare. Cei care au lucrat la coduri spun ca nu este nevoie si ca, asa cum a fost redactat ansamblul actului normativ, lucrurile sunt destul de clare si pot fi facute si interceptari", a adaugat Cazanciuc.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

Si premierul Victor Ponta a aratat ca aceste mici ajustari nu vor fi aprobate "neaparat" prin ordonanta de urgenta.

"Depinde de ceea ce vor constata parchetele, instantele. Daca intr-adevar a fost doar o interpretare diferita si, practic, au absolut toate instrumentele, ca si pana acum, nu e nevoie, se face proiect de lege. Daca apar probleme in practica, putem sa dam si ordonanta de urgenta pentru procedura, ca pentru Codul penal ar fi neconstitutional. Un Cod penal nu poate fi schimbat prin ordonanta de urgenta, pentru ca dupa aceea merge in Parlament si ce faci daca Parlamentul decide altfel ?", a afirmat Ponta.

Solicitat sa comenteze declaratia presedintelui Curtii Constitutionale, conform caruia nu exisa o problema in a emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea inclusiv a Codului penal, Ponta a raspuns ca, din cate stie, o astfel de decizie apartine tuturor judecatorilor Curtii, nu doar presedintelui.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

"Toata lumea poate sa aiba pareri, noi vorbim de institutii aici si, din cate stiu, daca este sesizata, Curtea Constitutionala se pronunta. De altfel, Curtea Constitutionala, sesizata legal, a decis in 2009 - cred ca tot domnul Zegrean era si atunci - ca nu se pot face interceptari in afara urmaririi penale", a adaugat Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.