Procedurile de achizitii publice din Romania sunt vulnerabile, in permanenta, la coruptie, astfel ca ar trebui instituit un sistem ex-ante de verificare a conflictului de interese, se arata in raportul MCV publicat miercuri.

Expertii CE noteaza ca magistratii si agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul achizitiilor publice din Romania amintesc, "pe langa necesitatea de a consolida mijloacele de prevenire a coruptiei si a conflictelor de interese in materie de achizitii publice", "doua aspecte-cheie: rationalizarea legislatiei si asigurarea unei mai mari stabilitati".

"O serie de ONG-uri, intreprinderi si experti independenti au semnalat faptul ca procedurile de achizitii publice sunt in permanenta vulnerabile la coruptie. Desi aceasta nu este o problema specifica numai Romaniei, este vorba si de capacitatea administrativa de a gestiona procedurile, in special la nivel local, ceea ce presupune o atentie deosebita, mai ales in ceea ce priveste preventia", se arata in raport, scrie MEDIAFAX.

CE recomanda "consolidarea cooperarii dintre ANRMAP si ANI, in vederea instituirii unui sistem ex-ante de verificare a conflictului de interese in cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achizitii publice, inclusiv extinderea rapida a abordarii de la procedurile de ofertare in care sunt implicate fonduri ale UE la toate procedurile de achizitii publice din Romania".

Procedurile de achizitii publice reprezinta un subiect de interes pentru Bruxelles, PE adoptand, la 15 ianuarie, doua rezolutii prin care se instituie reguli noi in Uniunea Europeana privind licitatiile publice si contractele de concesionare, care vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun la achizitia de bunuri si servicii, potrivit unui comunicat al PE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.