Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca el considera gresit ca in Camera Deputatilor s-au votat modificarile la Codul Penal, spunand ca ar fi "o prostie" sa se voteze in Camera Legea amnistierii si ca sugereaza parlamentarilor PSD sa nu o voteze.

Bereanu a spus ca el considera "o greseala" faptul ca in Camera Deputatilor s-au votat modificari la Codul Penal care sa aduca "superimunitate".

El a mai aratat ca nu este de acord nici cu Legea amnistierii care a fost propusa spre adoptare in Camera Deputatilor.

"Sugerez parlamentarilor PSD din Camera Deputatilor sa nu voteze acest proiect de lege", a spus Bereanu, potrivit MEDIAFAX.

Camera Deputatilor a aprobat, marti, cu 266 de voturi "pentru", 32 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012. Legea modifica articolul 253 indice 1 din Codul penal privind conflictul de interese.

In forma aflata in vigoare, articolul prevede: "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie pe durata maxima". Acelasi articol stabileste, la alineatul 2, ca aceste dispozitii nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.

Articolul a fost modificat de Camera Deputatilor, printr-un amendament propus de Comisia juridica, astfel: "Fapta persoanei care, in exercitarea atributiilor de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre cele prevazute la art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public - n.r.) si care indeplineste un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea dreptului de a ocupa functia publica de care s-a folosit la savarsirea faptei pentru o durata de maximum 3 ani, calculata incepand cu data savarsirii faptei".

Si alineatul 2 a fost modificat astfel: "Dispozitiile alin. 1 nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii, adoptarii sau semnarii actelor normative sau administrative, precum si in cazul incheierii unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala".

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

De aceasta data, pe site-ul Camerei, in dreptul propunerii legislative, figureaza si raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.