Cincizeci de primari si 11 viceprimari din judetele Satu Mare, Teleorman si Gorj au fost gasiti incompatibili de catre Agentia Nationala de Integritate, ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati.

Constatarile ANI vizeaza 23 de edili din judetul Satu Mare, 16 din Teleorman si 22 din Gorj, transmite MEDIAFAX.

Astfel, ANI a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre 50 de primari si 11 viceprimari, ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, contrar prevederilor legale potrivit carora "functia de primar si viceprimar […] este incompatibila cu: functia de […]administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale[…];functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local […]; calitatea de comerciant persoana fizica […]".

De asemenea, in cazul a doi primari si un viceprimar, ANI precizeaza ca a sesizat organele judiciare competente, pentru posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, ca urmare a faptului ca acestia nu au mentionat, in declaratiile de interese, calitatile si functiile detinute.
Astfel, au fost gasiti incompatibili, printre altii, primarul municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, primarul orasului Tasnad (judetul Satu Mare), Vasile Mitrasca, primarul din Carei (judetul Satu Mare), Eugen Kovacs, primarul orasului Ticleni (judetul Gorj), Radu Constantin, in restul cazurilor fiind vorba despre edili ai unor comune.

Pe langa cei 61 de primari si viceprimari, ANI informeaza ca a constatat, in cazul lui Cristian Dima - membru al Consiliului Local Galati -, incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre un consilier local, ca urmare a aprobarii, in interes personal, a unor Hotarari ale Consiliului Local privind majorarea contributiei publice la bugetul unei fundatii in cadrul careia acesta detine functia de vicepresedinte, contrar prevederilor legale in vigoare.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dintre acestea, cinci persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat ca a emis un act administrativ, a incheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilitatii constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Citeste si:
Accident grav în Teleorman: două autobuze, spulberate de un TIR...
Accident grav în Teleorman:...

De asemenea, conform dispozitiilor din Codul Penal, "declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.